Dagens PS

Är män verkligen bättre kartläsare?

Enligt en ny studie är män bättre kartläsare än kvinnor, men det beror antagligen inte på evolutionär utveckling utan på någonting helt annat
Enligt en ny studie är män bättre kartläsare än kvinnor, men det beror antagligen inte på evolutionär utveckling utan på någonting helt annat. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 jan. 2024Publicerad: 26 jan. 2024

Enligt ny studie är män bättre än kvinnor på att läsa kartor. Forskarna fann dock att det är av skäl som kanske överraskar.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Resultaten av en studie som visar att män har bättre navigeringsförmåga än kvinnor, beror enligt forskare snarare på uppfostran än på en naturlig evolutionär utveckling, det rapporterar BBC.

Kvinnohatet

Forskarna menar att mäns bättre förmåga att läsa kartor har en “vårdande” orsak. Studieförfattaren Justin Rhodes, professor vid University of Illinois Urbana-Champaign, säger att det är här kvinnohatet kommer in.

“Vi har valt den här lilla skillnaden där män hamnar i toppen och har hundratals studier och människor som hävdar att detta är biologiskt på något sätt. Jag tror att det har vissa kulturella implikationer”, säger han till BBC.

Genom analysen i studien lyfter han och hans kollegor fram bristerna i teorier om “manlig överlägsenhet” när det gäller navigering och att hitta rätt väg.

ANNONS

Senaste nytt

Överträffade hanarna

I sin analys inkluderade forskarna 66 studier med data om 21 olika arter, däribland människan. De sammanställde data om alla arters rumsliga navigering.

Bland alla arter, utom en, fann forskarna att hannarna antingen presterade bättre än honorna, eller att det inte fanns någon rumslig skillnad.

ANNONS

Undantaget var människans närmaste släkting. Chimpanshonor överträffade hanarna i rumslig navigering.

Jägare och samlare

Forskarna inkluderade bara studier på människor som handlade om människor som levde i jägar-samlar-kulturer eller kulturer där människor själva reser och söker efter sin föda.

I populationer där männen i större utsträckning än kvinnorna ägnade sig åt jakt och samlande hade männen bättre rumslig orienteringsförmåga.

I populationer där män och kvinnor reste och sökte efter föda i lika stor utsträckning fanns det dock ingen skillnad mellan könen.

Missa inte: Eggande rön: Det hänger på skönsången

Neuroplasticitet

De här skillnaderna handlar både om erfarenhet och prestanda, man lär sig och kommer på saker av erfarenhet och blir då bättre.

ANNONS

Även andra faktorer, som språk, påverkar vår förmåga att navigera. Forskarna föreslår att neuroplasticitet spelar in.

Våra hjärnor omstrukturerar sig utifrån våra erfarenheter av ett koncept eller en uppgift genom att bilda nya synapser.

Ju mer du gör någonting, desto bättre blir du på det.

“Männen uppmuntras bara mer, på grund av våra kulturer, att göra mer av den typen av saker, så de är lite bättre på det. Alla uppgifter tyder på att så är fallet”, säger Justin Rhodes till BBC.

Han påpekar att med de GPS-appar vi har på våra mobiler läser numer människor i västerländska kulturer allt mer sällan kartor.

Han menar att det könsgap som finns i hur bra män och kvinnor läser kartor, därför antagligen kommer minska ytterligare.

Läs mer: “Män kan mer om ekonomi än kvinnor” Dagens PS

Läs mer: Svenska kvinnor bättre på aktier än män Dagens PS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS