Nu startar den största svenska satsningen hittills på ny kärnkraft. Forskare vid Chalmers leder det nya projektet.
Ny svensk storsatsning på kärnkraft
Mest läst i kategorin
Det gäller vad som kallas den fjärde generationens kärnkraftsteknologi.
”Det är en teknologi som har potential att ge stora mängder energi utan att lämna efter sig långlivat avfall, och att minimera behovet av nytt uran”, skriver Chalmers i en pressrelease under torsdagen.
Nu har Energimyndigheten beviljat det största anslaget hittills i Sverige, 50 miljoner kronor, för att utveckla ett helt sådant kärnkraftssystem.
Projektet leds av forskare på Chalmers och ska även säkra återväxten av kompetens inom kärnområdet.
Stora fördelar
I dagens kärnkraft används bara en liten del av bränslet innan det anses förbrukat, och stora mängder radioaktivt avfall måste slutförvaras.
Med fjärde generationens kärnkraft är återanvändningen av förbrukat kärnbränsle en av de stora fördelarna, påpekar Chalmers.
”Fullt utbyggt kan ett sådant här system producera kärnkraftsel i samma omfattning som vi gjorde i Sverige när vi hade tolv reaktorer igång, utan att vi behöver gräva upp mer uran på några tusen år”, hävdar Christian Ekberg, koordinator för projektet och professor i kärnkemi och industriell materialåtervinning på Chalmers.
Senaste nytt
Kan användas om tio år…
Med sin potential har den fjärde generationens kärnkraft, eller Gen IV, varit på agendan inom sektorn under många år och investeringar för att utveckla delar av systemet har gjorts.
Enligt Christian Ekberg går utvecklingen av den nya tekniken så pass snabbt att den i teorin skulle kunna börja användas inom tio år.
…men tar antagligen 20
De tillståndsprocesser som krävs gör dock att det är mer troligt att användningen av ett Gen IV-system inom industrin ligger flera decennier framåt i tiden.
Nu sker i vilket fall satsningen i det nya projektet med förkortningen Måste (Multidisciplinära åtaganden för Sveriges Gen IV teknologi och expertis) ta ett helhetsgrepp om Gen VI-systemet, inklusive reaktorer, bränslefabriker och upparbetningsanläggningar.
Ska skapa kompetens
Projektet kommer även ta sig an behovet av utbildning och kompetensförsörjning inom kärnområdet.
Behovet av kompetens sträcker sig brett i samhället, till exempel i sjukvården, där kunskap inom radiologi är viktigt, påpekar forskarna.
”Idag är det tunnsått med utbildningar i generell strålningsvetenskap i Sverige. KTH och Uppsala universitet har högre utbildningar som i huvudsak är inriktade på kärnreaktorer. Ett bredare grepp behövs, och det här projektet kuggar väl in i behovet av ett mer holistiskt synsätt på kompetensfrågan”, konstaterar Christian Ekberg.
Fakta/Projektet
I projektet ingår forskare från Chalmers, KTH, Uppsala universitet och Lunds universitet. Det ska förstärka de redan existerande forskningscentrumen inom kärnvetenskap i Sverige − Anita och Solstice − med ett tydligt fokus på hållbar elproduktion och resursanvändning i Gen IV-systemet.
Tekniker för bränsleåtervinning och nytillverkning, strålskyddsstrategier och övervakning av reaktorer ska utvecklas. Resultaten kommer att lägga grunden för en fallstudie av Gen IV hos företaget Kärnfull Next AB.
(Källa Chalmers)
Läs mer:
Nya kalkylen slår fast: Så dyr blir kärnkraften i Sverige. Dagens PS
Experten om svenska kärnkraftsplanerna: Glöm det. Dagens PS
Kina och Ryssland vill ha kärnkraftverk på månen. Dagens PS
ANNONS
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.
Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.