ANNONS
ANNONS

Här finns räddningen när bankerna sviker

Mer än var femte företagare med utländsk bakgrund vittnar om hur problem med finansiering hämmar tillväxten. I artikeln får du tips på en aktör med en mer nyanserad och fördomsfri långivning. (Foto: Unsplash.com)

Unga företagsledare med utländsk bakgrund vittnar om hur finansieringsproblem stoppar tillväxten. Men alla aktörer är inte lika fördomsfulla.

Mer än var femte ung företagsledare med utländsk bakgrund ser tillgången till lån och krediter som ett stort tillväxthinder.

Det här konstaterar statliga Tillväxtverket och hänvisar till rapporten ”Företagens villkor och verklighet 2017” (obs, pdf).

ANNONS
ANNONS

10.000 små och medelstora företag har svarat på frågor om olika former av finansiering och i genomsnitt upplever 12 procent att lån och krediter är ett stort tillväxthinder.

Men det finns en grupp företagsledare i Sverige som upplever ännu större svårigheter med finansiering som ett betydligt större problem, och det är företagare med utländsk bakgrund.

”Av de företag som leds av unga personer med utländsk bakgrund är det 22 procent som ser tillgången till lån och krediter som ett stort tillväxthinder, motsvarande siffra i företag som leds av unga personer med svensk bakgrund är bara 12 procent”, förklarar Tillväxtverket.

Myndigheten skriver att fler ”företagare med utländsk bakgrund ser i allmänhet tillgång till lån och krediter samt tillgång till externt ägarkapital som ett stort hinder än de med svensk bakgrund”.

Det är inte första gången Tillväxtverket konstaterar att många banker och kreditbolag sätter käppar i hjulen för företagsledare med utländsk bakgrund. Redan 2010 berättade entreprenörssajten Driva Eget med hänvisning till den undersökning på området som Tillväxtverket hade gjort då, på uppdrag av regeringen, att utländska företagare med verksamhet i Sverige oftare nekas lån av bankerna än svenska företagare.

Driva Eget berättar i artikeln om en entreprenör med utländskt namn i Malmö, som trots att han var bankens viktigaste kund fick ett kyligt bemötande:

”Han var bankkontorets största kund och behövde låna 6 miljoner kronor för att utöka företaget. Men banken krävde att han skulle ordna 50 procent i eget kapital i stället för 20 procent som de vill ha i vanliga fall.”

När bankerna sviker försöker företagare med utländsk bakgrund att lösa situationen genom finansiering från släkt och vänner. Crowdfunding kan också bidra till att de utsatta företagarna får möjlighet att växa.

Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att alla aktörer inte är lika fördomsfulla. Uppland kredit är ett exempel på där alla små och medelstora företag i Sverige är välkomna att ansöka, oavsett etnicitet.

Uppland Kredit arbetar med finansiering av mindre och medelstora företag. Vårt mål hos Uppland Kredit är att göra det hela enklare för småföretagare, allt ifrån ansökan om företagslån, utbetalning och tillslut återbetalningen.


Detta är en sponsrad artikel i samarbete med Upplands Kapital.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS