ANNONS
ANNONS

Mer än var fjärde kvinna utan sparbuffert

28 procent av kvinnorna, mer än var fjärde svensk kvinna, saknar sparbuffert, enligt undersökningen. (Foto: Unsplash.com)

28 procent av kvinnorna saknar en sparbuffert och bland unga kvinnor, 18 till 22 år, saknar hela 36 procent en buffert för oförutsedda utgifter.

Det här visar en ny undersökning som statliga SBAB gjort. Av resultatet framgår att fler kvinnor än män saknar en sparbuffert.

Ju yngre ålder desto högre andel är det som inte har några pengar vid oförutsedda händelser.

ANNONS
ANNONS

76 procent av männen och 72 procent av kvinnorna har en buffert för oförutsedda utgifter. Det betyder att 28 procent av kvinnorna saknar sparbuffert, och 24 procent av männen, och bland dem som har en buffert är det stor variation i hur stor den är.

”Att sakna buffert som ung är oftast inte ett så stort problem. Då är det mer anmärkningsvärt att 28 procent i åldern 36 till 55 år helt saknar pengar för det oförutsedda. Att ha pengar för något som sker är en trygghet, oavsett om det handlar om tillfällig arbetslöshet, sjukdom eller en trasig diskmaskin”, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, i ett pressmeddelande.

”Det är först när det oförutsedda sker som man kommer på att en buffert saknas. Många har täckning för oförutsedda ekonomiska händelser på upp till 10 000 kronor vilket är bra, men jag önskar att vi i nästa års undersökning ser att andelen med buffertsparande har ökat”, fortsätter hon.

Allra vanligast är det att ha bufferten på ett sparkonto, 43 procent av männen respektive 47 procent av kvinnorna har sin buffert på ett sparkonto.  Följt av fonder och aktier (29 respektive 25 procent).

16 procent av männen har sin buffert på lönekontot medan 9 procent av kvinnorna har det.

Sparekonomen har fyra till tips till dig som inte har någon sparbuffert:

  1. Se över dina inkomster och utgifter, dina avtal och abonnemang, där kan det finnas något du kan spara in på som kan bli startskottet till ett buffertsparande.
  2. Hur stor buffert du behöver avgörs av din livssituation. Bor du som ensamstående i en hyrd bostad och saknar bil krävs det inte lika stor buffert som om du bor med familj i en ägd bostad och har en eller flera bilar.
  3. Sträva efter att ha en stående överföring per månad.
  4. Jämför dig inte med andra, att ha lite sparat är bättre än inget alls.

När banker och andra sparinstitut inte kan erbjuda någon ränta att tala om så vill vi erbjuda ett bra alternativ. Hos oss får du hög ränta från första kronan. Upp till 10%.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS