Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

5 tips: Så slipper du dyra felrekryteringar

En felrekrytering kostar i snitt arbetsgivaren 700.000 kronor. JobMatch-testet hjälper dig att undvika den dyra erfarenheten. (Foto: Unsplash.com)
En felrekrytering kostar i snitt arbetsgivaren 700.000 kronor. JobMatch Talent-testet hjälper dig att undvika den dyra erfarenheten. (Foto: Unsplash.com)
Dagens PS
Dagens PS
Uppdaterad: 17 feb. 2022Publicerad: 05 dec. 2018

I snitt kostar en felrekrytering företag 700.000 kronor, och utöver det kommer en rad “dolda kostnader”. Här är fem värdefulla tips för att undvika att du går på en nit i anställningsprocessen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Poolia är den exakta prislappen för en felrekrytering i genomsnitt 700.000 kronor. Statistiken visar att endast 45 procent av storföretagen och 52 procent av småföretagen prickar rätt i sina rekryteringar. Var tionde rekrytering misslyckas, framgår det.

En krönikör på Breakit sågar rekryteringsfirmorna och menar att företagens interna rekryterare skulle klara talangjakten bättre – om viljan fanns och arbetsgivarna satsade på det i stället för att gödsla pengar på rekryteringsbyråer.

”Allt för många gånger har jag harvat på med rekryteringsfirmor som kommer med förslag på folk som antingen inte är tillgängliga, inte på riktigt är intresserade av att byta jobb, har dubbelt så högt löneanspråk som vi angett att vi kan betala, eller har fel profil för uppdraget”, skriver kolumnisten på sajten.

Men du som arbetsgivare vill så klart ha svar på hur du bäst går till väga för att hitta den ultimata kandidaten, det vill säga rätt kvinna eller man på rätt plats.

Fem tips till lyckade rekryteringar:

  1. Tro på fakta
    Magkänsla är viktigt men den måste också kompletteras med vetenskapliga fakta, anser Googles HR-chef Laszlo Bock enligt sajten Talarforum. I boken “Work Rules” betonar han även vikten av att ge medarbetare frihet och mening för att på så sätt maximera varje anställds resultat.
  2. Gör hemläxan 
    Slarva inte med kravprofilen. I Googles fall tittar man framför allt på fyra egenskaper (problemlösning, ledaregenskaper, ”Googlyness” – passa in i företaget samt arbetsspecifika kunskaper). Se till att använda ett verktyg som matchar ert företags exakta, skräddarsydda profil.
  3. Förutse framtiden
    Människor utvecklas och det gör även deras ambitioner och kunskaper. JobMatch Swedens test, JobMatch Talent, är troligen det enda på marknaden som kan förutse en persons framtida arbetsprestation i en specifik arbetsroll, säger bolagets vd Klaus Olsen.
  4. Se upp för dolda kostnader
    Rekryterar du fel person kostar det enligt statistiken hundratusentals kronor. Men tittar man på helheten blir bilden en annan. Tänk på att fel person på fel plats också kostar i form av nedlagd tid under rekryteringsprocessen, missade affärsmöjligheter, lägre effektivitet i teamet samt i vissa fall ett försvagat varumärke.
  5. Använd certifierade tester
    År 2015 blev JobMatch Talent det första testet på den svenska marknaden att certifieras av storbolaget DNV-GL (Det Norske Veritas). Och 2018 var det dags igen:”Certifieringen är otroligt viktig eftersom den är ett bevis på att vi erbjuder våra kunder ett personlighetstest som uppenbarligen fungerar”, säger Klaus Olsen.
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS