Dagens PS
Detta är en sponsrad artikel

Experten: "Krypto står inför återhämtning och vettigare regleringar"

I denna intervju berättar Niclas Sandström, vd för Hilbert Group bland annat om att Intresset för att investera i krypto håller på att förändra sig. (Foto: Hilbert Group)
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD
Uppdaterad: 20 okt. 2023Publicerad: 12 okt. 2023

Intresset för att investera i krypto håller på att förändra sig, något som talar för en uppgång. Flera av världens största aktörer är på väg in i kryptovalutor. Det berättar Niclas Sandström, vd för Nasdaq First North-listade Hilbert Group i en intervju.

Mest läst i kategorin

Kan du kort beskriva var kryptomarknaden befinner sig?

Det har varit skit på kryptomarknaden de senaste 18 månaderna, med kollaps efter kollaps, inklusive kris i USA för fintech/krypto-relaterade banker. På senare tid har vi sett en konsolidering samt återhämtning, och jag tror, liksom många andra, att vi är nära att nå botten.

Traditionellt konservativa institutioner har börjat positionera sig. Till exempel har Black Rock – världens största förvaltare – lämnat in en Bitcoin spot ETF-ansökan. Galaxy Digital annonserade nyligen ett samarbete med tyska finansjätten DWS för utveckling av kryptoprodukter i Europa.

I Hongkong har det rullats ut ett bra regelverk för kryptobörser med licenser med mera. Allt detta har hänt de senaste månaderna under pågående björnmarknad. Synen på krypto internationellt, i USA och på många ställen i Europa och Asien, är betydligt mycket mer positiv än den är i Sverige för tillfället – hade vi bara förlitat oss på den svenska marknaden, hade vi varit stendöda för längesen.

Hur har det visat sig att kryptovalutor klarar kriser?

De klarar kriser på ungefär samma sätt som aktier i mindre teknikbolag. Kryptovalutor går ner hårt när det är björnmarknad och går upp överdrivet kraftigt under tjurmarknad.

Kvalitetskrypto som Bitcoin klarar sig mycket bättre än mer spekulativa kryptovalutor under en nedgångsfas – volatiliteten är väsentligt lägre på relativ basis.

Björnmarknader innebär också i högre grad dödsstöten för många undermåliga kryptovalutor, intresset falnar och de kommer aldrig tillbaka – liksom bolag som går i konkurs under dåliga tider.

Är det stor skillnad mellan olika kryptovalutor?

Skillnaden är extremt stor. Vissa har blivit helt etablerade med uppenbara användningsområden som Bitcoin och Ethereum. Och det är här den intressanta utvecklingen sker.

Det är också många yngre kryptovalutor som experimenterar med nya tekniker vad gäller hur man gör transaktioner, nya typer av mer effektiva och smarta kontrakt, eller nya modeller för hur man skapar incitament för olika stakeholders and contentcreators och så vidare. Många av dessa nyare kryptovalutor har stor potential.  

Ett konkret exempel på tillämpning är att LSE (London Stock Exchange) meddelade för en månad sen att de planerar att köra den traditionella börsen på blockkedja. Detta gör LSE inte för att det låter coolt, utan för att det är en överlägsen teknologi för att hantera transaktioner med kristallklar verifieringskedja som underlättar bokföring och revision.

I stort så kan man se kryptovalutor som ett experiment med hur man bokför saker och ting och hur parter kan verifiera att allt har bokförts korrekt utan att det måste finnas en tredjepart som sitter i mitten och håller reda på allting och som du dessutom måste lita på. Det finns också en förfärlig massa kryptovalutor som är rent skräp där ingen utveckling längre sker och de mer eller mindre snabbt dör ut.

Hur har Hilbert klarat sig i den här miljön?

Hilbert har gått mot strömmen och klarat sig bra i den här djupa björnmarknaden där nästan alla hedgefonder har förlorat investerare. Hilbert har fått tio nya institutioner att investera i våra fonder de senaste tolv månaderna.

Sedan i juni i år har bland annat tre europeiska banker och ett japanskt investmentbolag gått in i våra fonder. Vi är dessutom godkända för investeringar från ett antal nya institutioner som kommer att investera hos oss de närmaste månaderna.

Var står Hilbert i dag som företag?

Hilbert börjar bli ett starkt varumärke som globalt börjat sätta sig hos institutioner som allokerar till kryptofonder. Det har tagit en tid att få fram rätt produkter, men med de nya fonderna Hilbert V1 och Hilbert V30 har vi hittat rätt balans vad gäller den institutionella riskaptiten. Vi har fokuserat hårt på risk management, transparens och bolagsstyrning (corporate governance på engelska).

Vi har fått till stånd en corporate governance av högsta internationella klass, vilket är ett absolut krav för många investerare. De senaste 18 månaderna har det stått klart att många förvaltare och andra kryptoaktörer haft just en otillräcklig corporate governance – med stora brister i risk management och hur beslut tas i bolagen – med katastrof för aktieägarna som följd.

Hur ser du er utveckling framåt?

Vi ska fortsätta bygga vidare på det vis vi har gjort det senaste året – där vi månad för månad ökar vårt kapital under förvaltning.

Utöver det har vi börjat jobba med större aktörer via plattformar. Där de, som plattformen HAYVN, allokerar kunders kapital till Hilbert. Det är en verksamhet som vi satsar mycket på att expandera.

Hur ska man se Tim Grants inträde i Hilberts styrelse?

Tim Grant kommer att spela en mycket viktig roll för bolagets fortsatta utveckling och marknadsföring. Vi fortsätter att bygga Hilbert till en stor internationell förvaltare. Tim är internationellt erkänd och duktig strateg som dessutom är vd på VC-jätten Deus X, som har mer än motsvarande 10 miljarder kronor i kassan.

Här ser vi många synergier mellan flera av Deus X portföljbolag och vår egen verksamhet. Tim kommer närmast från en position som chef för Galaxy Digital Europa Asien och Mellanöstern. Dessförinnan var Tim managing director på UBS.

Man ska se det hela som att Hilbert fortsätter bygga internationellt och har i dag nått en position där några av de bästa strategerna och affärsutvecklarna ser potentialen i Hilbert och vill komma och jobba med oss.

Investera i Hilbert Group här:

Investera via Avanza
Investera via Nordnet
Finansiella instrument kan både öka och minska i värde. Det finns en risk att du inte får tillbaka de pengar du investerar.
ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

ANNONS / SPONSRAD
ANNONS / SPONSRAD

Detta är en artikel publicerad på uppdrag av en sponsor. Innehållet i dessa artiklar reflekterar inte Dagens PS eller redaktionens åsikter.

Senaste nytt