ANNONS

Säkra pensionslyxen med enkelt skatteknep

(Foto: TT)

DagensPS.se skrev nyligen om att tusentals pensionärer riskerar att gå miste om stora summor pengar på grund av det så kallade återbetalningsskyddet som ska fungera som en säkerhet för närstående vid bortgång.

ANNONS
ANNONS

I en artikel i Dagens Industri påpekar AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson att många missar möjligheten att välja bort skyddet, som annars kostar i form av lägre pension. Efter 60 års ålder ökar nämligen kostnaden och för den som väljer bort det finns det pengar att tjäna, skriver Di.

”AMF:s beräkningar visar att tjänstepensionen över tid kan bli 10–20 procent högre om återbetalningsskyddet väljs bort i slutet av yrkeslivet eller under tiden som pensionär.”

Ett annat tips som Adolphson har är att jobba längre. Inget knep, kan tyckas, men enligt honom kan bara ett marginellt längre yrkesliv göra stort avtryck i plånboken. Arbetar man ett år längre blir inkomstskatten lägre bland annat tack vare dubbelt jobbskatteavdrag, påpekar han för tidningen.

”Senarelägger man pensionen till det år man fyller 66 år får man behålla ytterligare en tusenlapp eller två i månaden efter skatt. De flesta ser inte det här, eftersom pensionsinformation ofta gäller bruttobelopp.”

MISSA INTE: Okänd pensionsfälla kostar dig ”i onödan” [DagensPS.se] >

LÄS ÄVEN: Världsranking: Här är 12 paradis för pensionärer [DagensPS.se] >

I denna artikel

ANNONS
ANNONS

ANNONS
ANNONS