Dagens PS

Franska papperslösa svartjobbar som matbud

deliveroo-uber-eats-frankrike
Deliveroo och Uber Eats brottas med svartjobb i Frankrike. Arkivbild. (Foto: TT)
Joel Durén
Joel Durén
Uppdaterad: 17 juni 2019Publicerad: 17 juni 2019

Att kunna beställa restaurangmat med en app och få den levererad direkt till dörren är en av de hetaste trenderna just nu – men i Frankrike pågår ett systematiskt utnyttjande av papperslösa immigranter för att klara alla leveranser.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det skriver Liz Alderman i en artikel i The New York Times. Hon berättar om ett systematiskt svartjobb i den Frankrike, där jobb som cykelbud läggs ut på invandrare utan arbetstillstånd – människor som annars skulle tvingas till tiggeri eller kriminella handlingar för att överleva.

En ung man säger i artikeln att han “hyrt ut” sitt konto hos Uber Eats till ett tiotal olika papperslösa invandrare bara under den senaste månaden, och att flera av hans kompisar gör samma sak. De öppnar konton hos de populäraste leveransapparna, och när de blir godkända lånar de ut kontot till en invandrare utan arbetstillstånd mot en avgift på mellan 30 och 50 procent av intäkterna, enligt artikeln.

Den mördande konkurrensen i den här unga industrin har gjort att cykelbuden får jobba för lägre och lägre löner. Flera olika bolag är verksamma i Frankrike, bland annat giganterna Deliveroo och Uber Eats. Deliveroo menar att man har “nolltolerans” i det här ärendet och att problemet är “extremt allvarligt”, medan Uber säger att man har kontrollanter ute varje dag för att försöka få bukt med svartjobbet, enligt artikeln.

“Det faktum att lönerna som utbetalas från plattformen fallit drastiskt har gjort att relativt fattiga personer lägger ut jobbet på de som är ännu fattigare”, säger Jean-Daniel Zamor på budarbetarfacket i Paris till NY Times.

Marknaden för svartjobb och utnyttjande av immigranter har ökat stort, menar artikelförfattaren. De sjunkande lönerna och obefintliga kollektivavtalen i “gigekonomin” har snabbt omformat branschen, och både Deliveroo och Uber Eats redan fått reda ut en stora strejker bland sina anställda. Enligt artikeln har problemet börjat dyka upp även i Spanien och Storbritannien.

“Om man fick bättre betalt så skulle alla använda sina egna konton och göra leveranser”, säger en ung man i artikeln.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS