ANNONS
ANNONS

DI slår hål på myten om flyktingars högutbildning

sy287b3b.jpg

Mer än var tredje syrisk flykting har enligt nyheten en högre utbildning och syrierna skulle därmed vara mer utbildade än svenskar.

Det stämmer inte, skriver tidningen på ledarplats

”Att sprida myter om att det är horder med läkare och civilingenjörer som kommer hit hjälper inte majoriteten av flyktingarna”, menar Rebecca Weidmo Uvell, som vill förtydliga bilden.

ANNONS
ANNONS

”Ingen tjänar på att vi låtsas som om verkligheten är någon annan än den är”, skriver hon.

I  SCB:s rapport ”Utbildningsbakgrund bland utrikes födda” slås fast att bland dem som kom till Sverige 2009-2013 hade 10 procent av syrierna en eftergymnasial utbildning på mer än tre år. 22 procent har en utbildning kortare än tre år.

”Eftergymnasial utbildning” behöver inte alls betyda högskola utan kan utgöras av exempelvis enstaka kurser på universitet eller en ettårig praktisk utbildning.

34-58 procent av flyktingarna som kommer till Sverige har enligt SCB endast förgymnasial utbildning, beroende på ursprungsland. 

”Dem hjälper vi inte med validering av högskoleexamen utan de behöver utbildning eller snabbt komma ut i arbetslivet på enkla jobb. Använder vi fel politiska verktyg för integrationen kommer vi att få fel resultat i slutändan. Så enkelt är det”, skriver Rebecca Weidmo Uvell .

LÄS MER: Ledare: Granska myten om flyktingars höga utbildningar (DI, kräver inloggning) »

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS