Dagens PS

Svenska Xvivos teknik vid transplantation av grishjärta

Med hjälp av teknik från svenska Xvivo har nu den första lyckade transplantationen av ett grishjärta till människa genomförts i USA
Med hjälp av teknik från svenska Xvivo har nu den första lyckade transplantationen av ett grishjärta till människa genomförts i USA. (Foto: University of Maryland)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 11 jan. 2022Publicerad: 11 jan. 2022

I USA har nu den första framgångsrika hjärttransplantationen av ett grishjärta till människa genomförts med teknik från svenska Xvivo.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Med hjälp av teknik från det svenska transplantationsbolaget Xvivo har nu den första lyckade transplantationen av ett grishjärta till människa genomförts i USA och Xvivos aktie rusar på Stockholmsbörsen.

Xvivos vd Dag Andersson tror att det här öppnar för att bolagets hjärtteknik snabbare kan komma in på den amerikanska marknaden.

”Behovet är enormt stort när det gäller transplantationsmarknaden”, säger han till Dagens industri.

Ger hopp för patienter

Xvivo har utvecklat en metod för att transportera och bevara hjärtan utanför kroppen, det är en speciell låda och en patenterad näringsrik, syresatt lösning som kan bevara och skydda hjärtan och upprätthålla deras skick i väntan på transplantation.

“I en framtid där xenotransplantationer kan hjälpa till med att lösa bristen på tillgängliga organ lever vi verkligen upp till vår vision att ingen ska dö i väntan på ett nytt organ. Vi har alltid legat i framkant när det gäller teknologier och innovation för bevarande av organ. Därför är det inget annat än en sann ära att få vara en del av denna första framgångsrika xenotransplantation någonsin från en gris till en människa som kan ge ytterligare hopp för patienter på väntelistan”, säger Dag Andersson, i ett pressmeddelande.

Fick genmodifierat grishjärta

David Bennet, 57, är den amerikanska man som blev den första människan att få ett genmodifierat grishjärta transplanterat. Tre dagar efter den experimentella operationen mår han bra, det säger läkarna i Baltimore, skriver BBC News.

ANNONS

För David Bennett sågs transplantationen som sista hoppet och läkare vid University of Maryland Medical Center fick särskild dispans från de regulatoriska myndigheterna i landet för att utföra transplantationen på grund av att patienten inte hade överlevt utan den.

Inte gått utan Xvivos teknik

BBC News skriver att kirurgen Bartley Griffith sade att kirurgin nu kommit ett steg närmare lösningen på organbristen. Svenska Xvivo har varit med i det forskningsprojekt som lett till att transplantationen kunde genomföras.

Muhammad M. Mohiuddin, professor i kirurgi vid University of Maryland School of Medicine, menar att Xvivos hjärtteknologi och patenterade lösning var avgörande för att transplantationen skulle lyckas.

“Jag leder, tillsammans med Dr Bart Griffith, ett stort och mycket kompetent team, och tillsammans fick vi detta att hända. Många års forskning och prekliniska ansträngningar från oss och andra ledde oss till denna punkt. Den transplanterade patienten hade ett livshotande tillstånd utan tillfredsställande alternativ behandling. Jag är glad att kunna säga att hans framsteg är på banan och han är vid mycket gott mod. Utan Xvivos nya hjärtteknologi skulle denna transplantation aldrig ha hänt”, säger professor Muhammad M Mohiuddin i ett pressmeddelande.

Xvivos aktie stiger

Trots att forskningsprojektet har pågått i många år trodde inte Dag Andersson att man redan nu skulle kunna göra en lyckad transplantation.

”Man kan knappt tro att det är sant. Det senaste som hände som var banbrytande på transplantationsområdet var när Christiaan Bernard i Kapstaden transplanterade det första hjärtat från människa till människa 1967”, säger Dag Andersson till Di.

ANNONS

Vid klockan 11:30 hade Xvivos aktie stigit med hela 12 procent.

Läs mer: Ny metod förlänger förvaringstid för hjärtan

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS