Dagens PS

När patent värda hundratals miljarder går ut

Läkemedelsfabrik i Bangladesh, när patent för läkemedel löper ut kan de kopieras, tillverkas och säljs av andra
Läkemedelsfabrik i Bangladesh, när patent för läkemedel löper ut kan de kopieras, tillverkas och säljs av andra. (Foto: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 jan. 2024Publicerad: 29 jan. 2024

Från nu och fram till 2030 står stora läkemedelsbolag som Bristol Myers Squibb, Merck och Johnson & Johnson, inför att förlora hundratals miljarder i försäljning när storsäljande läkemedels patent löper ut.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När ett läkemedels patent går ut kan konkurrenter tillverka kopior av läkemedlen och sälja dem, ofta till ett lägre pris, det skriver CNBC.

Det leder vanligtvis till att läkemedelstillverkarnas intäkter för läkemedlet minskar samtidigt som patienter kan få tillgång till billigare alternativ.

Förlusten av de exklusiva rättigheterna till ett läkemedel påverkar läkemedelsbolag på olika sätt, det beror på sådant som hur stor del av försäljningen produkten utgör och vilken typ av behandling det handlar om.

Biosimilarer

Många av de störstsa läkemedlen som står inför kommande patentutgångar är biologiska läkemedel, som Mercks Keytruda, Johnson & Johnsons Stelara och Bristol Myers Squibbs Opdivo.

När Merck och Bristol Myers Squibb rapporterar på torsdag och fredag kommer investerare uppdateras om deras planer för kommande år.

Det är oundvikligt att de här läkemedlen kommer dra in mindre intäkter när deras patent går ut, men det kan ta tid innan så kallade biosimilarer hotar dem.

Enligt Matt Phipps, analytiker vid William Blair & Company, har biosimilarer historiskt sett haft problem att ta marknadsandelar. Det skiljer sig från andra läkemedelskopior, så kallad generika.

ANNONS

Skillnaden beror på att generika är identiska kopior av läkemedlen, medan många biosimilarer inte är det, varför biosimilarer inte är utbytbara och kan ersättas direkt med ursprungsläkemedlet.

Alla patienter kommer inte reagera likadant på biosimilarer som på urprungsläkemedlet, varför vissa läkare är försiktiga med att byta till dem.

Det är också mycket dyrare att utveckla och tillverka biosimilarer än generika, varför de ofta inte säljs så mycket billigare än originalläkemedlen.

ANNONS

Senaste nytt

Ett exempel

Abb Vies biologiska läkemedel Humira är ett exempel. Förra året kom flera biosimilarer av läkemedlet ut på marknaden, men Humira har hittills bara tappat två procent av sin marknadsandel.

Delvis beror det på att Abb Vie har sänkt priset, något som minskat intäkterna men hjälpt Humira att förbli konkurrenskraftigt.

Abb Vie väntar sig att intäkterna från Humira minskade med 35 procent jämfört med 2022, då läkemedlet drog in över 21 miljarder dollar, cirka 220 miljarder kronor.

JP Morgan tror att de kommande patentutgångarna i mitten av 2020-talet kommer vara hanterbara när pipelines med läkemedel förbättras.

ANNONS

Finansbolaget väntar sig att den biofarmaceutiska industrins försäljning kommer att vara “ungefär stabil” fram till 2030.

Merck

JP Morgans analytiker Chris Schott menar att Merck har gjort betydande framsteg för att ta itu med utgången av Keytrudas patent och menar att biolagets profil ser allt mer attraktiv ut efter 2028.

Merck vd Robert Davis har sagt att de väntar sig att i mitten av 2030-talet ha mer än 20 miljarder dollar, nästan 210 miljarder kronor, i försäljning av onkologiska läkemedel.

Det är är dubbelt så mycket som bolaget förutsåg för ett år sedan.

Bristol Myers Squibb

Chris Schott menar att Bristol Myers Squibbs aktier har ett utmanande 2023 framför sig eftersom bolagets nya läkemedel ökar långsammare än väntat.

JP Morgan förväntar sig dock att nya produkter, det senaste förvärvet och växande pipeline till slut kommer bidra till tillväxt efter kommande patentutgångar. 

ANNONS

Bristol Myers Squibb har exempelvis förvärvat Karuna Therapeutics som utvecklar läkemedel för psykiatriska och neurologiska tillstånd.

Johnson & Johnson

Chris Schott tror även att Johnson & Johnson är “väl positionerat för sund tillväxt” när patentet för Stelara löper ut. Han tror att bolagets läkemedelsverksamhet kan leverera försäljningstillväxt fram till 2030.

Förutom den egna interna utvecklingen kommer läkemedelsbolag troligtvis leta efter möjligheter till förvärv av fler läkemedel, sårskilt sådana som är i sent utvecklingsstadium.

Det tror Arda Ural, som leder Earnst & Young Amerikas Life Science och Wellness.

Läs mer: Bristol Myers stärker verksamheten inom cancerbehandling Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS