Dagens PS

Ett blodprov för att testa din biologiska ålder? – Läs det här först

Med ett stick i fingret kan du få veta din biologiska ålder, i alla fall enligt företag som säljer dessa test för tusentals kronor
Med ett stick i fingret kan du få veta din biologiska ålder, i alla fall enligt företag som säljer dessa test för tusentals kronor. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 21 dec. 2023Publicerad: 21 dec. 2023

Människor åldras på olika sätt, en del kan se tio år yngre ut än de är och en del kan se tio år äldre ut. Forskare försöker hitta biologin bakom detta, men vet ännu inte om biologisk ålder kan vändas. Ändå säljer flera företag tester till konsumenter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare arbetar med att kvantifiera vår biologiska ålder genom att titta på vår cellulära hälsa i stället för att räkna hur många år vi levt, det rapporterar New York Times.

Nu marknadsförs en del av de här mätningarna direkt till amerikanska konsumeter i form av blodprov.

Experter varnar dock för att dessa blodprov kan vara intressanta i teorin och för att de, även om de är värdefulla forskningsverktyg, ännu inte är redo för allmänheten.

Innan du betalar tusentals kronor för att få veta din biologiska ålder bör du veta vad du betalar för.

Epigenetisk klocka

Andrea Britta Maier, meddirektör för Center for Healthy Longevity vid National University of Singapore säger att forskare definierar biologisk ålder som “ackumuleringen av skador vi kan mäta i vår kropp”, skriver New York Times.

Skadorna kommer från naturligt åldrande, från vår miljö och från vårt beteende. Länge har forskare inte vetat hur de ska mäta biologisk ålder, men 2013 gjordes ett framsteg.

Det var när Steve Horvath, professor i human genetik och biostatistik vid University of California i Los Angeles, USA, föreslog att en “klocka” baserad på epigenetik skulle användas. 

ANNONS

Under våra liv ackumulerar vårt DNA molekylära förändringar som slår av och på olika gener. 

Steve Horvath analyserade de här förändringarna hos tusentals människor och utvecklade en algoritm för att avgöra hur förändringarna korrelerar med faktisk ålder.

ANNONS

Senaste nytt

Förändringar kan påskyndas

De här förändringarna sker naturligt när vi åldras, men de kan påskyndas av beteenden som påverkar hälsan, som rökning eller överdriven alkoholkonsumtion.

Jesse Poganik, en instruktör vid Harvard Medical School som forskar om biologiskt åldrande, säger att uppskattningar av biologisk ålder har visat sig vara associerade till sådant som hälsa och förväntad livslängd.

Flera företag i USA säljer nu tester för cirka 300 dollar, drygt 3 000 kronor. Det går även att köpa test i Sverige, som skickas till USA, men här kostar det mer.

Testen analyserar ditt blod eller din saliv och jämför förändringar i ditt epigenom med ett medelvärde i befolkningen.

Inte helt värdelösa

ANNONS

Experter varnar dock för att den epigenetiska klockan faktiskt inte kan säga så mycket om din egen hälsa eftersom de utformats för att bedöma stora grupper av människor och inte individer.

Daniel Belsky, docent i epidemiologi vid Columbia University, har själv utvecklat en epigenetisk klocka.

“Jag tror att man kan säga att de bästa av dem inte är helt värdelösa. Men dessa är inte beprövade kliniska verktyg ännu, så de är mer för nyfikna”, säger han till New York Times.

För kliniska prövningar

Ett annat problem med dessa tester är att du inte vet vad du ska göra med resultaten, forskare vet inte hur, eller ens om, någons biologiska ålder kan vändas.

Och det är delvis anledningen till att epigenetiska klockor utvecklades, forskare ville använda dem i kliniska prövningar för att se om det går att vända åldrandet och mäta potentiella förändringar i människors livslängd.

Det här hindrar dock inte företag från att sälja dessa tester, tillsammans med personliga hälso- och livsstilsrekommendationer som de säger ska vrida tillbaka den biologiska åldern.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och Life Science? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Blodprov visar hur våra organ åldras Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS