ANNONS
ANNONS

Trendbrott? Det våras för datorer igen

PC-leveranserna steg för första gången på sex år under andra kvartalet, enligt analysfirman Gartner. (Foto: TT)

De globala leveranserna av persondatorer uppgick till 62,1 miljoner enheter i det andra kvartalet, en ökning med 1,4 procent från samma period året innan. Det visar preliminära siffror från analysföretaget Gartner.

Utfallet är det första positiva för kategorin sedan första kvartalet 2012. Gartner bedömer samtidigt att det är alltför tidigt att ropa på att branschen stabiliserats efter flera år av nedgång.

”PC-leveranserna under det andra kvartalet var drivna av en efterfrågan på affärsmarknaden, vilket motverkades av lägre leveranser inom konsumentledet”, säger Mikako Kitagawa, analytiker på Gartner.

ANNONS
ANNONS

Enligt Gartner fortsätter konsumenter att i allt mindre grad använda persondator för olika ändamål. I stället är det smartphones som tar över när man tittar på kalendern, gör e-handelsshopping eller överför pengar från bankkontot.

De tre största aktörerna inom persondatorer är Lenovo, HP och Dell. Deras marknadsandelar stod på 21,9, 21,9 och 16,8 procent under det andra kvartalet. Den största tillväxten för perioden hade Lenovo med 10,5 procent.

ANNONS
I denna artikel


ANNONS

ANNONS