Dagens PS

H&M utreder Myanmar: "Djupt oroade"

H&M
Det råder stora missförhållanden vid fabrikerna i Myanmar. Nu har klädjätten H&M tillsatt en utredning. (Foto: TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 16 aug. 2023Publicerad: 16 aug. 2023

H&M undersöker nu tjugo påstådda fall av lönedumpning och missförhållanden vid fabriker i Myanmar. ”Vi är djupt oroade”, säger en företrädare för klädjätten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Rapporterna om de påstådda missförhållandena vid klädfabriker i Myanmar kommer bara veckor efter att konkurrenten Zaras ägare Inditex sagt att man nu fasar ut inköp från det sydostasiatiska landet.

Rapporter om övergrepp

Den brittiska aktionsgruppen Business and Human Rights Resource Centre, BHRRC, har rapporterat 156 fall av påstådda övergrepp mot arbetare på klädfabriker i Myanmar.

Missförhållandena sägs ha ökat efter militärkuppen i februari 2021.

Lönedumpningar och stölder, plötsliga uppsägningar, omänsklig arbetstakt och påtvingad övertid hör till anklagelserna, rapporterar Reuters.

ANNONS

Senaste nytt

Kopplas till H&M

“Alla fall som tas upp i rapporten av BHRRC följs upp och ska vid behov åtgärdas genom vårt lokala team och i nära samarbete med relevanta intressenter”, säger H&M i ett uttalande.

“Vi är djupt oroade över den senaste utvecklingen i Myanmar, och vi ser ökade utmaningar att bedriva vår verksamhet enligt våra standarder och krav”, tillägger man.

ANNONS

Det har förekommit 21 fall av påstådda övergrepp kopplade till Inditex-leverantörer under tvåårsperioden och 20 kopplade till H&M-leverantörer, enligt rapporten.

Del av EU-projekt

H&M och det danska modeföretaget Bestseller är bland 18 varumärken som ingår i det EU-finansierade Made-projektet som syftar till att förbättra arbetsvillkoren i Myanmars klädfabriker.

EU:s hållning är att företag bör fortsätta att köpa plagg från Myanmar, där industrin är en viktig arbetsgivare, med mer än 500 fabriker som tillverkar kläder och skor för stora varumärken.

”Fel att lämna”

“Genom att som företag engagera sig i diskussioner med lokala arbetsrättsgrupper och fackföreningar om löner och arbetsvillkor kan du få hävstångseffekt”, säger Karina Ufert, vd för Europeiska handelskammaren i Myanmar.

”Genom att lämna landet är det svårt att se hur man kan påverka de lokala förhållandena”.

De bör stanna

ANNONS

Vicky Bowman, tidigare brittisk ambassadör i Myanmar och nu chef för Myanmar Center for Responsible Business, säger att de internationella varumärken som nu är under press att sluta köpa från Myanmar även är de mest sannolika att kunna ge stabila jobb och stoppa missförhållanden.

“Om de lämnar försvinner jobben antingen helt, eller också tar fabrikerna emot beställningar från agenter som bara bryr sig om billig arbetskraft och inte alls bryr sig om arbetsförhållandena”, säger hon till Reuters.

Relaterade artiklar:

Svenska banker stöttar militärjunta i Myanmar

Dubbelmoral? H&M och Ikea sviker krigets Ukraina

H&M-arvtagaren satsar på vego

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS