Dagens PS

Företagen som ska bekämpa matsvinnet

matsvinn
Matsvinnet är skadligt för miljön. Men fler och fler företag kommer till undsättning. (Foto: Unsplash)
Hannah Bill
Hannah Bill
Uppdaterad: 30 juni 2023Publicerad: 01 juli 2023

I Sverige slängs idag en tredjedel av all mat som produceras. Flera företag har tagit på sig uppgiften att minska på matsvinnet, då marknaden inte ser ut att fixa sig själv. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Varje år slänger svenska hushåll cirka 33 kilo ätbar mat och dryck per person, konstaterar Livsmedelsverket.

Matsvinnet står för så mycket som 8 till 10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen.

Matinflationen lett till ökat intresse

“Hela vägen från jord till jordbruk missbrukas det resurser, matsvinnet blir ett väldigt konkret slöseri. Både i kostnader och oönskade effekter på miljön”, säger Sofia Edholm, Sverigechef på Too Good To Go, till Dagens Nyheter.

Too Good To Go är ett företag som hjälper kaféer, restauranger och butiker att minska på sitt matsvinn. I deras app kan konsumenter gå in och köpa produkter som annars hade slängts.

Enligt Edholm har man under senaste tiden sett en ökad efterfrågan, vilket förmodligen är ett svar på årets matinflation. Konsumenter verkar ha blivit allt mer medvetna om både matsvinn och matpriser. Men frågan är om det räcker.

För stor press på konsumenterna

Hanna Thofelt Lindström är hållbarhetschef på företaget Matsmart, som säljer matprodukter online med allt från felaktiga förpackningar till korta bäst före-datum.

ANNONS

Thofelt Lindström anser att det är cyniskt av politikerna att tro att det är konsumenterna som ska driva utvecklingen framåt.

“Folk är superengagerade och vill göra rätt. Men när det kommer till vad som styr köpbeslutet är det i slutändan pris. Inte för att folk är onda utan för att man har en realitet att förhålla sig till”, säger hon.

Krävs hårdare regler

Därför trycker Thofelt Lindström på att det borde vara upp till både politikerna och företagen att säkerställa att det finns hållbara val på marknaden, som folk faktiskt har råd med. Till exempel borde det inte få vara ett val att kasta produkter som går att använda, konstaterar hon.

“En del menar att man ska låta marknaden sköta sig själv och inte lägga sig i. Men titta bara på rökförbudet 2005, i dag tycker nästan ingen att det vore rimligt att införa rökning på restauranger igen. Men det hände inte av sig självt”, säger Thofelt Lindström.

Läs mer: Tusen svenskar: Därför slänger vi bort maten 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS