Dagens PS

Halvvägs mot nästan två meters höjning av havsnivån

Inlandsisen på Grönland smälter och vi har nu nått halvvägs mot brytpunkten när smältningen inte längre kan stoppas och havsnivån höjs
Inlandsisen på Grönland smälter och vi har nu nått halvvägs mot brytpunkten när smältningen inte längre kan stoppas och havsnivån höjs. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 30 mars 2023Publicerad: 30 mars 2023

Enligt ny forskning har vi nu nått halvvägs mot brytpunkten för när det inte längre går att hejda att Grönlands inlandsis smälter och höjer havsnivån med nästan 2 meter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Just nu har vi släppt ut ungefär 500 gigaton koldioxid, när vi överskrider den första brytpunkten på 1 000 gigaton kommer Grönlandsisen smälta, det rapporterar CNBC.

Kustområden påverkas mest

“När vi väl har släppt ut mer än cirka 1 000 gigaton kol totalt, kommer vi inte att kunna stoppa den södra delen av Grönlands inlandsis att smälta helt på lång sikt, även om vi helt skulle sluta släppa ut kol då. Denna smältning skulle orsaka en havsnivåhöjning med cirka 1,8 meter”, säger Dennis Höning, till CNBC.

Han är klimatforskare vid Potsdam Institute for Climate Impact Research och huvudförfattare till den nya studien och tillägger att även om det skulle ta hundratals år för Grönlands inlandsis att smälta, kommer inte framtida generationer kunna stoppa den.

Dennis Höning påtalar att det är kustområden som kommer påverkas mest av det här, särskilt i dåligt utvecklade länder utan modern kustförvaltning.

Brytpunkt kopplad till koldioxidutsläppen

I tidigare studier har forskare funnit att global uppvärmning med mellan en och tre grader kan göra att Grönlands inlandsis smälter helt, men enligt Dennis Höning har dessa studier varit mindre korrekta eftersom antagandena har baserats på alltför förenklade modeller.

“Medan det är användbart att utforska brytpunkter kopplade till temperaturer för att förstå stabiliteten i systemet, är det i den verkliga världen det kumulativa koldioxidutsläppet som avgör om en brytpunkt faktiskt kommer att passeras eller inte,” säger han till CNBC.

ANNONS

“Det är därför vi studerade sambanden mellan kumulativa koldioxidutsläpp och brytpunkten för Grönlands inlandsis, för första gången med en helt kopplad jordsystem-modell som inkluderar alla relevanta återkopplingsprocesser”, fortsätter han till CNBC.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Isen runt Antarktis smälter rekordsnabbt

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS