Dagens PS

Fästtrådar från musslor blir isolering

En mussla har fäst sig på en sten. Musslor fäster sig på hårda material, som stenar, med byssustrådar, dessa ska nu ett framskt startupbolag skapa isoleringsmaterial av
Musslor fäster sig på hårda material, som stenar, med byssustrådar, dessa ska nu ett framskt startupbolag skapa isoleringsmaterial av. (Foto: Wikimedia Commons/CC BY 2.0/James St. John/Bilden har beskurits)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Det industriella startupbolaget Bysco, i franska Nantes, ska skapa isoleringsmaterial av trådar från blötdjur.

ANNONS
ANNONS

Byssustrådar är fina trådar som blötdjur och musslor använder för att fästa sig på hårda föremål. Trådarna är uppbyggda av protein och utsöndras från en speciell körtel.

Ljud- och värmeisolerande

Enligt startupbolaget Bysco är byssustrådar naturligt brandhämmande och har värmeisolerande och ljudabsorberande egenskaper, det skriver Innovation Origins.

Bolaget har som mål att återvinna och bearbeta 20 ton byssustrådar om året och har startat en produktionsanläggning i närheten av viktiga musselodlingsområden i Bretagne.

Förra året, 2023, producerade Bysco ett ton isoleringsmaterial, men i år ska det nå upp till 5 ton och år 2026 ska hela 20 ton produceras.

För att kunna åstadkomma den tillväxten planerar bolaget att innan sommaren samla in 500 000 euro, motsvarande 5 853 205 kronor, i finansiering.

Isolering till flera branscher

Byscos isoleringsmaterial ska kunna användas till flera saker, exempelvis isotermiska förpackningar, fyllnadsmaterial för plastindustrin, mobilitet samt värme- och akustisk isolering inom byggbranschen.

ANNONS

Bolaget undersöker dessutom möjligheten att använda materialet inom husbils- och marinindustrin samt inom tekniska kläder, bagage och sportartiklar.

Byssusfibrer kan även blandas med andra material som ull, lin eller hampa.

Västkusten invaderas – blåmusslorna i fara

Blåmusslorna är i fara. Otrevliga, vassa ostron har invaderat Sverige och utgör nu två tredjedelar av alla musslor på västkusten, vilket gör att blåmusslan riskerar att konkurreras ut.

CC BY 2.0

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS