Dagens PS

Din gamla avlagda mobil är en guldgruva

Storbritanniens kungliga myntverk hittat ett nytt sätt att utvinna guld ur e-avfall
Storbritanniens kungliga myntverk hittat ett nytt sätt att utvinna guld ur e-avfall. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 13 sep. 2023Publicerad: 11 sep. 2023

Vi skapar mer och mer e-avfall, för att minska beroendet av råvaror har Storbritanniens kungliga myntverk hittat ett nytt sätt att utvinna guld ur kasserade mobiler och datorer.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt FN:s miljöprogram produceras i världen cirka 50 miljoner ton e-avfall varje år, det är mer än den sammanlagda vikten av alla kommersiella flygplan som någonsin har tillverkats, det rapporterar BBC.

MISSA INTE: Elbolagens jättevinster rasar – och du får betala – Dagens PS

7 procent av världens guld

I samma takt som efterfrågan på fler bärbara elektroniska enheter ökar kommer berget av e-avfall växa. Det mesta av e-afvallet skickas till deponi eller förbränns och endast 20 procent av det återvinns formellt.

World Economic Forum uppskattade år 2019 att den årliga produktionen av e-avfall komer mer än fördubblas och ligga på 120 miljoner ton årligen år 2050.

För närvarande finns 7 procent av världens guld i elektronik och ädelmetallen är inte en oändlig resurs.

ANNONS

Senaste nytt

Kolintensiv process

Att utvinna guld ur kasserad elektronik innebär ofta att den exporteras till EU eller Asien där den smälts ned vid extremt hög temperaturer i en process som är väldigt kolintensiv.

ANNONS

Mark Loveridge, kommersiell direktör på Storbritanniens officiella myntproducent, Royal Mint, säger att utveckling av e-avfallsförsörjningskedjor runt lokala återvinningsanläggningar drastiskt skulle minska antalet mil som krävs för att transportera kasserad elektronik till sjöss, med flyg och på väg

“Om vi ​​producerar avfallet borde det vara vårt ansvar att sortera det, vi borde inte skicka det till ett annat land för att sortera det åt oss”, säger han till BBC.

Allt är en hemlighet

I två år har Royal Mint, utvecklat ett mystiskt nytt sätt att återvinna metaller ur elektroniskt avfall.

Enligt kemisten Hayley Messenger, som har specialicerat sig på hållbara ädelmetaller, är ingenting i labbet märkt eftersom allt är en hemlighet.

“Vi vill återvinna så mycket av de ädla metallerna vi kan från saker som för närvarande är avfall. Vårt fokus ligger på att göra detta på ett hållbart sätt i Storbritannien, med en process som är effektiv vid rumstemperatur samtidigt som den producerar mycket mindre utsläpp av växthusgaser än smältning”, säger hon till BBC.

99 procent av guldet

Hayley Messenger ingår i ett team av kemister som tillsammans med det kanadensiska startupbolaget Excir har uppfunnit och patenterat ett rent och energieffektivt sätt att att extrahera guld ur kasserade kretskort.

ANNONS

De hävdar att de kan extrahera 99 procent av det guld som finns inuti kasserade kretskort från mobiltelefoner och bärbara datorer.

Royan Mint ska senare i år öppna en fabrik som när den är i full drift ska bearbeta 90 ton kretskort i veckan och utvinna hundratals kilo guld om året.

Mystisk grön vätska

Med hjälp av en grön vätska som Hayley Messenger häller i en en glasflaska med fragmenterade kretskort löses allt guld från kretskorten och lakar ut i vätskan.

Hon förklarar att det går väldigt fort och sker i rumstemperatur, samt att den kemiska lösningen kan återanvändas upp till 20 gånger och varje gång ökar koncentrationen av guld.

Ytterligare en hemlig lösning får guldet att åter bli till en fast metall som kan användas till att tillverka guldsmycken.

Royal Mint för redan samtal med partners runt om i världen med ambitionen att globalisera den nya tekniken.

Intresserad av ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Royal Mint ska utvinna guld ur elektronikskrot

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS