Dagens PS

Svenska kronans öde - experter allt mer oense

Olika uppfattningar om den svenska kronan
Två diametrala uppfattningar om den svenska kronans utveckling. 2024 lär bli ödets år för kronan. (Foto: TT/Montage)
Mikael Gullström
Mikael Gullström
Uppdaterad: 26 dec. 2023Publicerad: 25 dec. 2023

Svenska kronan har hamnat i centrum för intensiva diskussioner och delade åsikter bland finansfolk och experter senaste veckan. Allt från skitvaluta till en vändning är orden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jesper Fjärstedt, valutaanalytiker på Danske Bank, spår nya utmaningar för kronan under 2024 i en artikel från Svd. Speciellt om en global recession inträffar. Han är övertygad att kronan toppat i nu i december och att den nu kommer försvagas.

SEB tror på starkare krona

Denna oroande syn delas dock inte av alla. Karl Steiner från SEB tror istället på en starkare krona 2024, vilket skulle vara fördelaktigt för hushåll och minska trycket på Riksbanken att hålla höga räntor.

De senaste månaderna har kronan stärkts något, men priset på dollar och euro ligger fortfarande på historiskt höga nivåer. En svag krona påverkar ekonomin genom att göra importerade varor och utlandsresor dyrare samt ökar risken för inflation.

Börsen påverkas också när den svaga kronan avskräcker utländska investerare.

ANNONS

Senaste nytt

Skitvaluta säger Gardell medan Thedéen säger undervärderad

Finansmannen Christer Gardells kontroversiella påstående att kronan blivit en “liten skitvaluta” och han förespråkar ett byte till euro.

Riksbankschefen Erik Thedéen har emellertid försvarat kronan och hävdat att den är undervärderad snarare än en skräpvaluta.

ANNONS

Upp men fortsatt svag

De senaste månaderna har kronan stärkts något, men priset på dollar och euro ligger fortfarande på historiskt höga nivåer.

En svag krona påverkar ekonomin genom att göra importerade varor och utlandsresor dyrare samt ökar risken för inflation. Börsen påverkas också när den svaga kronan avskräcker utländska investerare.

Historisk utförsbacke och fortsatt debatt

För att förstå dagens utmaningar måste man granska kronans historia. Efter att ha anslutit sig till det internationella valutasystemet under Bretton Woods, gynnades Sverige av stabil ekonomisk tillväxt.

Men kriser och förändringar i världsekonomin skakade systemet. 1971 stängde USA “guldfönstret,” och 1973 kollapsade Bretton Woods-systemet helt, vilket ledde till flytande växelkurser.

Efter det föll Sverige kronans värde som sedan dess försvagats med bl.a devalveringar. Trots olika försök att stabilisera valutan och Riksbankens ansträngningar, har kronan inte återhämtat sig till tidigare styrka.

Stora utmaningar

ANNONS

Lägre inflation och räntor talar för en förstärkning. Förtroendet för Riksbanken, räntekänsliga hushåll och framför allt fastighetsbolag tillsammans med svenska tillväxtutsikter och riskaptit finns i den andra vågskålen.

Vi kan vara säkra på att debatten kommer fortsätta.

Relaterade artiklar:

Det här driver upp svenska kronans värde. Dagens PS

Kronan rycker igen. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

Mikael Gullström
Mikael Gullström

Chefredaktör och ansvarig utgivare.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS