Dagens PS

Kriget gör Europas aktiemarknad mer sårbar

På Frankfurtbörsen i Tyskland har sorgband fästs vid EU-flaggan på årsdagen för början av Rysslands krig mot Ukraina. Europas aktiemarknad är fortfarande mer sårbar efter ett år med krig
På Frankfurtbörsen i Tyskland har sorgband fästs vid EU-flaggan på årsdagen för krigets början. Europas aktiemarknad är fortfarande mer sårbar efter ett år med krig. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 28 feb. 2023Publicerad: 28 feb. 2023

Ett år efter att Ryssland invaderade Ukraina är Europas aktiemarknad fortfarande mer sårbar för kraftiga förändringar. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Europeiska aktier har återhämtat sig från de nedgångar som kom omedelbart efter Rysslands attack på Ukraina, Europas aktiemarknad är dock fortfarande mer sårbar efter årets rally på nästan 8 procent, det skriver Bloomberg.

Det ekonomiska svårmodet kan öka

Om kriget förvärras kommer det inte bara skapa geopolitsek osäkerhet i Europa utan även öka priset på livsmedel och energi samt det ekonomiska svårmodet.

“Det är uppenbart att marknaden ser riskerna som lägre jämfört med i början av kriget, och även om delar av rallyt är förståeliga, har säkerhetsmarginalen i europeiska aktier nu urholkats”, säger Sophie Lund-Yates till Bloomberg.

Hon är ledande aktieanalytiker på Hargreaves Lansdown, och tillägger att det betyder att alla oväntade upptrappningar eller volatilitet sannolikt kommer resultera i en kraftig marknadsreaktion.

ANNONS

Senaste nytt

Ihållande inflation största hotet

Det finns tecknen på att inflationen ska avta, det, och vinster som är bättre än väntat, har skapat en ekonomisk optimism.

Kriget är dock inte långt från investerares medvetanden och i en undersökning från Bank of America ser fondförvaltare förvärrade geopolitiska bekymmer som det näst största hotet mot marknaderna, efter ihållande inflation.

ANNONS

Euron är fortfarande låg

Polariseringen mellan vinnare och förlorare på aktiemarknaden antyder, tillsammans med en svagare euro, att alla risker inte har prissatts, det menar strategen Emmanuel Cau vid Barclays.

Det senaste året har europeiska energiaktier stigit med 20 procent efter att Ryssland minskade sitt utbud av naturgas.

Kurskänsliga fastighetsbolag har däremot fallit med 29 procent och euron är fortfarande lägre än den var innan kriget startade.

Kriget kan eskalera

Den senaste utvecklingen visar att en eskalering av kriget inte kan uteslutas. I Ryssland har det inhemska stödet för kriget ökat.

Ryssland har avbrutit sitt kärnvapenavtal med USA, något den amerikanske presidenten Joe Biden kallar för ett stort misstag, även om han inte tror att det innebär att Ryssland kommer använda kärnvapen.

En av de stora riskerna med kriget är en potentiell energikris, i Europa hjälpte den milda vintern med att avvärja krisen, den här gången.

ANNONS

Men om kriget drar ut på tiden kan Europas energilager minska, dessutom skulle ytterligare ökning av energipriserna minska företags vinstmarginaler.

Kriget tvingar fram förändringar

“Behovet av att ersätta en historiskt billig energikälla kommer att förbli en utmaning”, säger Charlotte Ryland till Bloomberg

Hon är medansvarig för investeringar på CCLA och tror inte att olje- och gasbolagens vinster kommer stiga i höjden igen i år när råvarupriserna faller tillbaka från sina historiska toppnivåer.

Kriget tvingar fram förändringar i regeringars långsiktiga investeringar och utgifterna för förnybara energikällor och försvar kan komma att öka.

“Även när kriget tar slut kommer vi att vara mer ovilliga att använda försörjning från Ryssland eftersom det inte är en pålitlig källa, och därför måste energi- och kemikaliesektorerna med nödvändighet förnya sig”, säger Joost van Leenders till Bloomberg

Han är senior investeringsstrateg på Van Lanschot Kempen och tillägger att en strävan efter förnybar energi är det enda sättet för Europa att bli mer självständigt.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS

Läs mer: Bloomberg – ingen recession, utom i Sverige

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS