Dagens PS

2024 – året då ekonomin landar på fötterna

inflation
Förhoppningsvis kommer priserna på livsmedel att minska nästa år. (Foto: TT)
Johan Augustin
Johan Augustin
Uppdaterad: 25 dec. 2023Publicerad: 25 dec. 2023

Det ser ut som att många centralbanker kan andas ut ordentligt kring årsslutet. Inflationen är på väg ner och ekonomin ser en ljusning under 2024.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Räntehöjningarna hos centralbankerna kan snart vara ett minne blott. Inflationen pressas ner, och följer därmed de uppsatta målen. Det går dessutom betydligt snabbare än många hade trott.

Enligt Goldman Sachs ekonomer kommer kärninflationen, som exkluderar mat och energi, att vara runt målet på 2 procent i USA, Europa och tillväxtmarknaderna i slutet av nästa år.

Inflationen går mot målet

När inflationen går ner kommer hushållens köpkraft att stärkas ytterligare och centralbankerna kommer börja sänka räntorna.

Både ECB, Federal Reserve och Bank of England har satt 2 procent inflation som mål, och i USA ligger inflationen nu på 2,6 procent, alltså inte alls långt från målet.

Prisindexet för personlig konsumtion, som är Feds föredragna inflationsmått, minskade med 0,1 procent under november från föregående månad. Det är den första nedgången sedan april 2020.

I Europa går inflationen i samma rikting.

Michael Saunders, rådgivare på Oxford Economics, uppskattar att inflationen kommer nå 1,3 procent under fjärde kvartalet nästa år i euroområdet och 2,7 procent i Storbritannien, skriver WSJ.

ANNONS

“De gemensamma faktorerna som drar ner inflationen är mat, energi, globala varupriser och penningpolitik”, säger han.

Euroområdet har dock försprång framför både USA och Storbritannien – som båda släpar efter lite med inflationssiffrorna på grund av starka arbetsmarknader.

ANNONS

Senaste nytt

Ett nytt starkt år

I stort sett har världen därmed lyckats ta sig förbi pandemin och förseningarna i leveranskedjorna, kriget i Ukraina med högre energipriser som följd, för att nu blicka mot ett nytt år, och en ny start som ser betydligt ljusare ekonomiskt ut.

Det gör att Fed flaggar för att börja sänka räntorna nästa år, en åtgärd som bekant ofta leder till att andra centralbanker följer efter.

“De ekonomiska förhållandena har lättat. Resultatet har förbättrats”, säger Neil Dutt på Renaissance Macro Research. 

“Det känns som en mjuklandning.”

Läs även:

ANNONS

Pricksäker topp: Fed sänker räntan fem gånger – Dagens PS

Fed-veteranen: För tidigt att ropa hej – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Johan Augustin
Johan Augustin

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS