Dagens PS

Hon ger neandertalarna ett ansikte

Shanidar-grottan i irakiska Kurdistan, där en tillplattad skalle av en neandertalkvinna hittats. Hennes skalle har restaurerats och kvinnan ger nu neandertalarna ett ansikte
Shanidar-grottan i irakiska Kurdistan, där en tillplattad skalle av en neandertalkvinna hittats. Hennes skalle har restaurerats och kvinnan ger nu neandertalarna ett ansikte. (Foto: Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0/Khoshhat)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 02 maj 2024Publicerad: 02 maj 2024

Neandertalarna tillhörde en annan människoart än vi, men de var lika oss på många sätt. Forskare har nu rekonstruerat krossade rester av en neandertalskalle.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Forskare gjort en rekonstruktion av hur en en neandertalkvinna skulle ha sett ut när hon levde för 75 000 år sedan, det skriver BBC.

Ger dem ett ansikte

Rekonstruktionen av neandertalkvinnan är baserad på krossade och tillplattade rester av en skalle, vars ben var så mjuka när de grävdes fram att deras konsistens var som ett kex.

Innan benfragmenten kunde monteras ihop var forskarna tvungna att förstärka dem, därefter skapades en 3D-modell av skallen, skulpturen ger dessa utdöda människor ett ansikte.

Emma Pomeroy, en paleoantropolog på projektet från University of Cambridge i Storbritannien säger att hon tror att rekonstruktionen kan hjälpa oss att få kontakt med vilka de var.

“Det är oerhört spännande och ett enormt privilegium att faktiskt få arbeta med kvarlevorna av vilken individ som helst, men speciellt en så speciell som henne”, säger hon till BBC News.

ANNONS

Senaste nytt

Hittade nytt skelett

I Netflixdokumentären Neandertalarnas hemligheter, skapad av BBC Studios, kan rekonstruktionen av neandertalkvinnan ses.

ANNONS

Dokumentären undersöker vad vi vet om våra evolutionära kusiner neandertalarna, som dog ut för ungefär 40 000 år sedan.

Skallen som rekonstruktionen av neandertalkvinnan har baserats på hittades i Shanidar-grottan i irakiska Kurdistan, där har kvarlevor av minst tio neandertalare hittats, som grävdes fram på 1950-talet.

År 2015 bjöd de kurdiska myndigheterna en brittisk grupp forskare att komma till grottan och de hittade då ett nytt skelett som kallas Shanidar Z.

Det skelettet omfattade mycket av individens överkropp, inklusive ryggraden, axlarna, armarna och händerna.

Platt som en pizza

I stort sett hela skallen fanns kvar, men den hade klämts ihop i ett endast två centimeter tjockt lager, förmodligen av en sten som någon gång fallit från taket av grottan.

Cambridgeprofessorn Graeme Barker, som leder de nya utgrävningarna i Shanidar, säger att skallen var i princip var lika platt som en pizza.

“Det är en anmärkningsvärd resa att gå från det till det man ser nu. Som arkeolog kan man ibland bli blasé över vad man håller på med. Men då och då påminns man om att man rör det förflutna. Vi glömmer hur extraordinärt det är”, säger han till BBC.

ANNONS

Har du ärvt din dygnsrytm från neandertalarna?

Är du släkt med neandertalarna? Dina sömnvanor kan kanske svara på den frågan för forskare har hittat en koppling till vår dygnsrytm.

CC BY-SA 4.0

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS