IF Metall vill med sin minst sagt unika hjälpaktion få General Motors att släppa ifrån sig tekniklicenser vid händelse av en försäljning av Saabs konkursbo, något som biljätten hittills vägrat.

ANNONS

”Vår förhoppning är att Ni ska känna att Saab Automobile är värt att räddas. Vi, fler än 4.500 bilarbetare i Sverige, ser fram mot Ert svar”, står bland annat att läsa i brevet till Obama, enligt P4 Väst.

Amerikanska staten gick i samband finanskrisen 2009 in som ägare i biljätten. IF Metall Norra Älvsborgs ordförande Tonnie Andersson säger till P4 Väst att han med brevet hoppas kunna påverka GM så att bolaget i alla fall slår sig ned vid förhandlingsbordet.

”När vi övervägde vilka vägar som fanns för oss att gå i det här läget, insåg vi att ett brev till Er kunde vara den bästa lösningen. De ansträngningar som Ni har gjorde för några år sedan för att rädda General Motors var exceptionella. I den processen blev emellertid Saab svårt skadat. Sedan nästan fem månader är vi försatta i konkurs och tiden är på väg att rinna ut”, skriver Tonnie Andersson i sitt brev tillsammans med ombudsmannen Leif Håkansson.

Är det verkligen någon som på fullaste allvar tror att Obama, mitt under en brinnande valrörelse mot ultrakonservativa republikaner, skulle ta svensk-rysk-kinesisk-holländska Saabs parti i striden mot amerikanska General Motors med 200.000 anställda?

Nä, trodde väl inte det…

Det tror jag egentligen inte heller Andersson/Håkansson gör. Men att de anser att ett brev till Obama är ”den bästa lösningen” för att rädda Saab säger en del om situationen för Saab.

”Försöka duger”, brukar det ju så vackert heta.

ANNONS
ANNONS

Men just i det här fallet kanske det vore bäst att låta bli.

LÄS MER: IF Metalls brev till Obama i sin helhet »