Andy Warhol i rättslig tvist – konstvärlden skakas

Uppdaterad: 19 maj 2023Publicerad: 19 maj 2023
Andy warhol
Andy Warhol, 1976 (Foto: Richard Drew/AP).

Högsta domstolen i USA har gett fotografen Lynn Goldsmith rätt i en upphovsrättslig tvist som involverar ett konstverk av popkonstnären Andy Warhol. 

ANNONS
ANNONS

Konstnären Andy Warhol (1928-1987) är känd för att göra färgglada popkonstverk av såväl konservburkar som bilder av kända personer. Hans verk säljs i idag på auktionshusen för höga belopp. För ett år sedan gick hans världsberömda porträtt av Marilyn Monroe under klubban hos Christie’s för motsvarande 2 miljarder kronor.

Men hur stor frihet får en konstnär ta när han eller hon använder sig av någon annans originalbilder?

Nu har ett dom i USA:s högsta domstol satt hela konstnärsvärlden i gungning.

Fotografi av Prince i fokus

1984 ombads Andy Warhol att skapa en bild till en artikel i Vanity Fair om artisten Prince. Då använde han en svartvit porträttbild som kändisfotografen Lynn Goldsmith hade tagit av artisten Prince tre år tidigare. Goldsmiths fotografi användes i Warhols version som underlag för ett silkscreentryck.

För detta fick hon 400 dollar i engångsersättning, skriver TT. 

ANNONS
ANNONS

Fick inte någon ersättning 2016

Många år senare, 2016, gav en Warhol-stiftelse tidningen Vanity Fair rätten att använda ännu en bild av Prince som Warhol gjort med Goldsmiths fotografi som förlaga.

Men denna gång fick inte fotografen någon ekonomisk ersättning.

andy warhol Andy Warhol är känd för att använda sig av andras bilder in sina konstverk, som till exempel konstverken med Marilyn Monroe. Konstverket “Shot Sage Blue Marilyn” såldes förra året på auktion för 2 miljarder kronor (Foto: Ted Shaffrey/AP).

Omfattas av upphovsrättsligt skydd

Det är en svår balansgång som Högsta domstolen tvingats ta ställning till. Å ena sidan: Konstnärens frihet att låna från andras verk. Å andra sidan: Upphovsrättsliga lagar och regler.

Men nu slår Högsta domstolen fast att Goldsmith hade rätt till ersättning 2016.

ANNONS

“Lynn Goldsmiths originalverk, precis som andra fotografers, omfattas av upphovsrättsligt skydd, även gentemot kända konstnärer”, säger Sonia Sotomayor, domare i Högsta domstolen, i ett uttalande.

Warhol bearbetade fotografiet

Warhols stiftelse, som företräds av jurister, hävdade att Andy Warhol bearbetat fotografiet och därför har inget brott mot upphovsrätten begåtts.

De hänvisar till paragrafen om “skäligt bruk” i upphovsrättslagstiftningen som tillåter olicensierad användning av upphovsrättsskyddade verk under vissa omständigheter.

Båda hade ett kommersiellt syfte

Men domaren hävdar att paragrafen inte gäller i detta fall, eftersom båda verken skapades i ett kommersiellt syfte, skriver CNN.

“Om ett originalverk och ett sekundärt verk har samma eller mycket likartade syften och de båda används kommersiellt, är det osannolikt att ‘skäligt bruk’ gäller”, säger Sonia Sotomayor.

Läs även: Episkt porträtt av Warhol sålt för 2 miljarder kronor

ANNONS
ANNONS
Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

Isabel Hallqvist
Isabel Hallqvist

Reporter på Dagens PS med fokus på ekonomi.

ANNONS
ANNONS