Vapenauktion från fyra århundraden

Uppdaterad: 24 maj 2023Publicerad: 24 maj 2023
Vapenauktion
Missa inte vårens stora vapenauktion med allt från 1600-talsvärjor till pilothjälmar. (Foto: Stockholms Auktionsverk)

När Stockholms Auktionsverk bjuder in till vårens stora vapenauktion, är det en diger katalog som presenteras med över 140 utrop. Men det är inte bara vapen som ska säljas…

ANNONS
ANNONS

För dig som fascineras av militärhistoria bjuder Stockholms Auktionsverk Magasin 5 in till en högtidsstund med över 140 utrop.

Det är en bred blandning av militäria som ska gå under klubban. Bland de mest intressanta utropen är två svenska värjor från 1600-talets andra hälft, som förväntas nå ett stort intresse.

Vapenauktion VÄRJA, svensk, ca. 1660-1670-tal, järnfäste med tumbygel, klinga med 3 stämplar på vardera sida. (Foto: Stockholms auktionsverk)

Pistoler och gevär

En något yngre Kilij, finns också med bland utropen. Med ett intrikat och fantatsikt väl utfört detaljarbete, räknas den som ett absolut toppnummer. Detsamma gäller en amerikansk flintlåspistol av fabrikatet Colt och ett norskt kammarladdningsgevär.

Vapenauktion Slaglåsrevolver, amerikansk, Colt 1851 Navy, nr 44358, kaliber .36, tillverkad 1855. (Foto: Stockholms auktionsverk)

ANNONS
ANNONS

Spännande kuriosa

Men det är inte bara vapen som bjuds ut. En stor mängd militär kuriosa finns också att hitta. Är du på jakt efter en uniform från förr, finns ett antal uppsättningar att välja bland.

Vapenauktion St Anna-ordern, Rysk 14K guld och emalj, med ask.(Foto: Stockholms auktionsverk)

Ett flertal ordnar bjuds också ut. Praktiskt om du inte själv blivit belönad, så har du här chansen att köpa till dig en hedersutmärkelse.

Japanska Tsuba

Ett särskilt nedslag görs också i den japanska Tsuba-traditionen där ett flertal modeller i flera prisklasser presenteras.

Auktionen går av stapeln den 28 maj. Missa den inte.

Missa inte:

Länken till auktionen
Läsa om familjen Douglas slott och finanser

ANNONS
ANNONS
Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.

Anders Værnéus
Anders Værnéus

Journalist, författare och expert på klassiska båtar.