Våga vägra vegomjölken – dietisten förklarar

Uppdaterad: 11 juli 2018Publicerad: 11 juli 2018
Ett uppfriskande glas kall mjölk (Foto: TT)

Den växtbaserade mjölken har tagit över rampljuset och knuffat undan den näringsrika komjölken. Tidningen Amelia och dietisten Kajsa Asp Jonson reder ut varför de nya mjölkalternativen inte är så nyttiga som vi tror.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

PS Supersommar – Här kan du följa vår artikelserie där vi avslöjar superknepen för bra hälsa och välmående. God och glad sommar!

Vegetariska och veganska alternativ tar över i matbutikerna och aldrig någonsin har det varit enklare att äta vegansk kost – även för de som inte är veganer. Den veganska mjölken är ofta gjord på mandel, havre och soja, men det många inte vet är att socker ofta tillsätts i produktionen.

LÄS ÄVEN: Gröna trenden: “Broccolatte” >

Komjölken däremot är en riktig superdryck. Kalcium och D-vitamin förekommer helt naturligt. Protein får du också i dig genom att dricka ett glas vanlig mjölk, faktiskt upp mot sju gram. Ett glas havremjölk däremot, ger bara två gram protein.

Ett vanligt argument mot komjölken är att den anses ha negativ klimatpåverkan, då kor släpper ut halter av metangas. Dock har sojaproduktion stor miljöpåverkan och rismjölken kan innehålla höga halter arsenik, enligt livsmedelsverket.

Även om det är en god idé att dra ner på köttkonsumtion och välja växtbaserat, menar dietisten att det nästan utvecklats en trend att välja nötmjölk, utan särskild anledning. Varför bryta ett vinnande koncept för att haka på en trend? Den näringsrika komjölken är en riktig ”super food” som inte bör försummas i mejerihyllan.

KÄLLAMandel, havre och sojamjölk – hur nyttig är den hypade mjölken? >

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS