Unga och friska personer kommer få vänta med coronavaccin, även om de vill vaccinera sig, till tidigast 2022. Sjukvårdspersonal och personer i riskzonen kommer få företräde – när doserna blir tillgängliga.

ANNONS

Det säger WHO:s chefsforskare Soumya Swaminathan, enligt The Guardian.

”De flesta är överens om att de första som kommer få det är personer inom sjuk- och hälsovården och de som befinner sig i frontlinjen. Men till och med i den gruppen måste man välja ut vilka som utsätts för störst risker,” sa hon.

Soumya Swaminathan säger att hon tror att en vanlig ung och frisk person kan få vänta till 2022 – med att vaccinera sig. Nästa år hoppas hon att det finns doser på marknaden, men de kommer bara vara i begränsade antal.

Sverige får också vänta

Även Richard Bergström, som Sveriges är nationella vaccinsamordnare, tror att det dröjer till 2022 innan alla i världen har tillgång till ett vaccin.

”Jag skulle säga i början på 2022 men det är helt avhängigt hur det går i de studier som nu pågår,” säger Richard Bergström till DN.

ANNONS
ANNONS

DN skriver vidare att Sverige är en del av vaccinavtalen inom EU, och vi har garanterats upp till sexton miljoner doser när dessa blir tillgängliga. Omkring hälften kommer att levereras genom Astra Zeneca och en stor del även via Janssen som är en del av Johnson & Johnson. Sverige har även option på att köpa ett vaccin från Sanofi/GSK.