Vill du minska risken för att bli utsatt för stöld under vinterförvaringen av båten? Skydda dig med sju smarta tips från Sjöpolisen.

ANNONS

Antalet stölder av båtmotorer har ökat, bland annat i norra och södra delen av Stockholm. Man tror att det beror på komponentbrist och öppnade gränser, berättar Larmtjänst. De senaste veckorna har stölderna ökat och hamnarna kring länsgränsen mellan Uppsala och Stockholm och runt Trosa är värst drabbade. Tjuvarna riktar i första hand in sig på större och dyrare motorer.

Nya båtägare extra utsatta för stöld av båtmotorer

Eftersom många nya båtägare har tagit upp sina båtar och båtmotorer för första gången blir dessa hett villebråd för de internationella stöldligorna. På grund minskad uppsikt över hamnarna under vintern, öppna gränser och en brist på båtmotorer är svenska båtägare extra sårbara för stölder, särskilt i Stockholms hamnar.

Sjöpolisen tipsar om säker förvaring av båten på vintern

Sjöpolisen jobbar aktivt med att informera båtägare om riskerna och om hur man bäst skyddar sig mot stöldligorna. Deras nationella samordnare Rino Carlsson har tagit fram sina bästa tips för hur du kan skydda din båtmotor under vintern.

Sjöpolisen Rino Carlssons tips

• Tillsammans med andra båtgrannar är det enklare att vidta stöldförebyggande åtgärder, något ni kan få hjälp av Polisen med uppstartsmöten och tips och råd för att båtsamverkan skall fungera.

• Förvara inte båten eller motorn synlig från gång- och bilväg, ta helst in dem under vintern. Om du har den ute är det bra om du som båtägare har uppsikt över båten – låt inte tjuvarna arbeta ostört.

• Ställ båten på ett sådant sätt att de är svårt att utföra stölden, använd terrängen till din fördel. Rörelseaktiverad belysning är ett bra sätt att skrämma iväg tjuvar.

• Godkända lås gör det svårare för tjuven att stjäla din båt eller motor.

• Genom märkning kan din båt och motor enklare hittas vid eventuell stöld. Använd både synlig och dold så tjuven inte kan komma åt märkningen.

ANNONS
ANNONS

• Använd gärna spårsändare, lär dig hur den fungerar och se till att batteriet är laddat.

• Du bör ha koll på ditt båtkort med alla uppgifter om din båt och motor innan en eventuell stöld sker. Om du inte har rätt uppgifter när du upprättar en anmälan så är chansen att få tillbaka din båt och motor väldigt liten.