Många har köpt båt under pandemin och nu larmar Sjö- och Flygräddningscentralen för oerfarna båtägare utan sjövett. Detta rapporterar Sveriges Radio. 

ANNONS

Sjö- och Flygräddningscentralen varnar för de risker som kan uppstå på havet om man inte har sjövett. Räddningsledaren Lina Toresson berättar i P4 hur man som båtägare bäst sköter krissituationer.

”Inte som att köpa husbil”

“Att köpa båt är inte som att köpa husbil eller husvagn. Hur förtöjer man båten? Hur seglar man? Det känns som det är mycket småsaker som många vana och erfarna fritidsseglare handhar”, säger Toresson.

Hon menar att okunskapen till havs kan handla om liv och död. “Det är okunskap som genererar incidenter. Vi vill uppmuntra att man läser på vart man ska och tittar på sjökortet ordentligt.”

Oro för anhöriga

Enligt Toresson måste man se till så att man har nog med bränsle, flytvästar till alla och säkerhetsutrustning för nödfall. Många till havs vet heller inte hur man hanterar båten i dimma och oväder. 

“Det är viktigt att man tänker igenom och är beredd på det oväntade som kan komma”, fortsätter Toresson. Hon uppmanar dessutom båtägare att höra av sig hem om man vet att man blir sen med båten. ”Många är oroliga för sina anhöriga och ringer och larmar när de inte kommer hem i tid.”

ANNONS
ANNONS

Lyssna på intervjun på Sveriges Radio här.

Läs mer: Sjöräddningssällskapet överbelastad – Dagens PS