På västkusten är den årliga hummersäsongen i gång. Vad som beskrivs som det svarta guldet, fiskas ofta olagligt för att säljas vidare till restaurangerna. Nu anmäls allt fler av de organiserade stölderna.

annons
annons

Det är få skaldjur som skapar mer hysteri än kungen av seafood – hummern.

Snittpriset 450 kronor kilot. Dyrt? Nja inte för många som är redo att öppna plånboken. Redo är även ett stort antal tjuvfiskare som vill tjäna snabba cash.

Hummern är eftertraktad i alla leden, hela vägen till tallriken, och det innebär ibland även olagliga vägar.

”Oftast handlar det om pengar. I många fall är det organiserade stölder, där humrar säljs vidare till restauranger,” säger Thomas Andersson, samordnare vid polisens båtsamverkan i region Väst, till DN.

Nu ökar tjuvvittjningen av hummer. Det säger hummerfiskaren Anders Kristensson till DN. Han har fiskat på västkusten i 35 år säger att det råder hårdare konkurrens och att beståndet har blivit svagare.

ANNONS
ANNONS

”Jag tycker att Kustbevakningen skulle få mer resurser för att kunna göra mer kontroller. Men också att det ska högre upp, det behövs bättre agerande från myndigheterna och politiken,” säger han.

Allt fler anmälningar

På sistone ökar samtidigt antalet anmälningar till polisen. Men Thomas Andersson, samordnare vid polisens båtsamverkan i region Väst, tror dessutom att mörkertalet kan vara större än vid annan typ av brottslighet.

”Får du båtmotorn stulen så är det troligare att du anmäler eftersom det handlar om försäkringspengar. Det är svårare att veta om du blivit av med humrar i en tina som du inte ännu plockat upp,” säger han.

Hur vet man då om det är en lagligt fiskad hummer eller inte som hamnar på tallriken? Priset avslöjar det, förklarar Thomas Andersson.

”Frågan man ska ställa sig om det är en person som säljer är: ”hur ärliga humrar är detta?” Är det väldigt billigt ska varningsklockor ringa”.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Kräftor tjuvfiskas i Vättern