Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg tvingas enligt uppgift betala 20 Mkr till spanska tullen för att få loss sin lyxyacht.

ANNONS

Dagens Nyheter berättade på onsdagen med hänvisning till den spanska tidningen Ultima Hora att Volvotoppen Carl-Henric Svanberg stött på ett problem med sin lyxsegelbåt i Spanien.

Svanbergs lyxyacht, som är skriven på honom och är svenskregistrerad, uppges ha seglat jorden runt men först i somras ha nått EU-vatten.

Den 27 juli anlöpte segelbåten marinan Club de Mar på Mallorca, enligt appen MyShipTracking, skriver DN och konstaterar att båten fortfarande är kvar där i hamn med sin sex man starka besättning.

Tvistar om värdet och tullavgifterna

Bakgrunden är en tvist om hur mycket båten är värd.

Carl-Henric Svanberg ska, skriver Di, som också rapporterar om händelsen, betala motsvarande 20 Mkr i moms och andra avgifter innan den får lämna hamnen på Mallorca, vilket AB Volvos ordförande Carl-Henric Svanbergs advokater nu träter om med spanska myndigheter.

Till DN skriver seglarentusiasten Carl-Henric Svanberg i en kommentar:

”Min båt, som jag äger privat och är registrerad i Sverige, ska erlägga moms när båten för första gången kommer in i EU-område. Det har skett på Mallorca – och där pågår nu ett administrativt förfarande – för att bestämma moms och en del andra avgifter. Detta har tagit lite tid, vilket inte är ovanligt eller konstigt. Jag räknar med att detta snart ska vara klart”.

ANNONS
ANNONS

Majorca Daily Bulletin var enligt Di.se först ut att berätta om nyheten om Svanbergs 34 meter långa lyxyacht Cygnus Montanus, som tog två år att bygga på ett varv i Nya Zeeland.

Prislappen då var enligt uppgift motsvarande 190 miljoner kronor.

Läs även: Carl-Henric Svanberg om sin värsta mardröm [Dagens PS]