Tidningen The Economist frågade miljöprofilen David Attenborough hur en miljard dollar bör användas för att rädda världshaven. 

ANNONS

En miljard dollar, eller motsvarande 8,5 miljarder kronor är en droppe i havet för att rädda oceanerna, men David Attenborough och några andra miljöprofiler förklarar i klippet nedan var fokus bör ligga.

Den världsberömde naturprogramledaren har tagit med sig varenda hörn av planeten in i våra vardagsrum de senaste sju decennierna – bland annat genom serien The Blue Planet – där han tar med oss under ytan.

”Jag skulle spendera en del av pengarna genom att försöka övertala länderna att detta rör sig om hela världens egendom, och att de gemensamt måste samarbeta för att ta hand om världshaven”, säger David Attenborough.

Ramverk på gång

Världens länder har länge diskuterat hur världshaven gemensamt ska skötas, och nu är ett ramverk på gång. På närvarande sträcker sig ländernas ekonomiska zoner bara upp till 200 sjömil ut från kusterna där länderna har rätt till bland annat fiske. Efter det är det öppet hav – som ägs av alla eller ingen.

Det nya fördraget som är uppe på planeringsbordet innehåller bland annat ”no-take zones” där fiskbestånden ska kunna återhämta sig. Vissa bestånd har återhämtat sig men fortfarande är runt 30 procent av de globala bestånden utfiskade.

Vi måste även satsa pengarna på att informera allt fler människor om vad som sker med haven menar David Attenborough.

”Människor bryr sig inte om saker de inte känner till eller aldrig har sett, säger han och klargör ’att den första uppgiften därför är ett visa vilken fantastisk värld naturen faktiskt är.”

ANNONS
ANNONS

Här ser du klippet:

Läs även: Efter Seaspiracy – nu svarar organisationen på kritiken [Dagens PS]