Österlen som är den sydöstra delen av Skåne, avgränsas i öst med en lång kuststräcka. Här finns allt från stränder och klippor och en rad mindre fiskesamhällen med många badmöjligheter. Vattentemperaturen är dock inte alltid den mest njutbara. Vi har valt några favoriter för (kalla) bad.

ANNONS

Exotiskt i Knäbäckshusen

Norr om Simrishamn ligger den lilla byn Knäbäckshusen och dess strand som sträcker sig från Vik i söder till Stenshufuvd i norr. Knäbäckshusen tillkom på 50-talet då Ravlunda skjutfält skulle utvidgas. Byggmästare Liljedahl från S:t Olof fick då i uppdrag att jämna husen vid Knäbäcken med marken, mot att han fick byggmaterialet. Liljedahl köpte mark vid Rörums strand och byggde där med resterna av husen upp en by med nitton hus kallad Nya Knäbäckshusen. För att komma ned till stranden passerar man de nitton husen, som alla är byggda i korsvirkesstil, det lilla kapellet S:t Nicolaj och några gamla ålabodar. Träden som skuggar delar av stranden redan vid lunchtid gör att man drömmer sig till exotiska platser. Det känns helt enkelt inte som Sverige, snarare en strand på Bali.

exotiskt
Stranden nedanför Knäbäckshusen för tankarna till Bali
Foto: Naturskyddsföreningen Skåne

 

Vit sand vid Haväng

Haväng strax norr om Stenshufvud vid Verkeåns mynning är ett välkänt utflyktsmål med långa sandstränder och magiskt vacker natur. Här är vattnet kristallklart och sanden kritvit. Tillsammans med Ravlunda skjutfält erbjuder Haväng gott om plats på stranden utan trängsel. På sommaren har militären sällan övningar men det kan vara bra att kontrollera för säkerhets skull.

Haväng
I Haväng norr om Stenshufvud är har havet kristallklart och sanden kritvit.  Foto: Wiki Commons

 

Sandhammaren

Den populäraste stranden på Österlen är utan tvekan Sandhammaren. Den har flera gånger röstats fram som Sveriges bästa strand för sin finkorniga sand och vidsträckta strand. Det håller vid med om, trots det många gånger kalla vattnet. Sandhammaren ligger på sydkustens ostligaste spets och strömmarna här är starka och kan vara farliga. Simma långt ut ska man alltså vara försiktig med.

ANNONS
ANNONS
Sandhammaren
Sandhammaren har flera gånger röstats fram som Sveriges bästa strand.
Foto: Wiki Commons

 

Klippor i Brantevik

För den som inte gillar sandstränder eller sandkorn som tar sig in precis över allt rekommenderas Vejakåsens klippor i Brantevik. Klipporna ligger bortanför Branteviks norra hamn och precis i början av Grönet, ett vandringsområde som sträcker sig till Gislövs Hammar. De boende har här monterat en badstege för att lättare kunna ta sig upp ned i vattnet. I Brantevik är morgonbad mycket populärt och före klockan åtta på morgonen är det nakenbad som gäller, trots att temperaturen sällan överstiger 15 grader.

Brantevik
Morgonbadare på Vejakåsens klippor i Brantevik
Foto: Svenska turistföreningen

 

Läs mer om trevliga hotell på Österlen här [Dagens PS]

ANNONS
ANNONS

Läs mer om Sveriges bästa strand här