Nu ligger våren och sommaren framför oss och ett pärlband av fester. Härligt, och många tillfällen att träffa nära och kära. Kanske ska du själv ordna någon vårfest och funderar på att bjuda in lite vänner.

Frågar du dig någon gång om du är en person man gärna besöker? Vill man komma på dina fester? Om svaret är ja är du troligen en duktig festfixare eller bjuder på otroligt god mat.

Eller kanske är du bara en väldigt bra värd eller värdinna – som har förmågan att skapa en trevlig feststämning och atmosfär gästerna känner sig bekväma i.

Testa dig själv – är du en bra värd eller värdinna? Här är egenskaperna man bör ha:

Förberedd
En bra festfixare och värd på sin fest är väl förberedd. Som så mycket annat är planering A och O. Ha det mesta av städning, mat, dukning och bordsplacering färdigt i god tid innan gästerna kommer. Sätt minst en timme innan gästerna ska komma som deadline för dig själv.

Allra bäst är att ha dukat redan dagen innan. Är du upptagen med att plocka i ordning, fixa med maten och stressa runt är du inte någon bra värd eller värdinna.

ANNONS
ANNONS

Välklädd
Är du “slafsigt” klädd känner inte gästerna sig särskilt välkomna. Då signalerar du att din fest, och därmed dina gäster, inte är något man behöver klä upp sig för. En bra värd eller värdinna klär sig i samma kläder som sina gäster men piffar sig lite extra.

Sätt t ex på dig fina machettknappar om du är man, eller riktigt läckra örhänge om du är kvinna – för  att markera att den här dagen är något speciellt. Då sprids feststämningen till andra.

“Dirigent”
Den duktige värden leder och styr upp festen. Du gör det genom att t ex samla dina gäster i början av festen och berätta om din tillställning. Varför du bjuder till fest, upplägget inför kvällen och kanske något om gästerna du bjudit in. Det är även trevligt att säga något litet om maten. Om du t ex bjuder på ost, berätta från vilket land den kommer och vilken mjölk den är gjord av. Det är personligt och gör att festen känns välplanerad.

Artig
Gästerna ska känna sig genuint trevligt och artigt bemötta. Det ska vara något särskilt denna kväll. En duktig värdinna är noga med att prata med alla under kvällen och visar hur glad hon är över att just dessa personer är på hennes bjudning.

Har du stor fest och inte hinner prata så länge med alla, var noga med att ta emot gästerna ordentligt när de kommer och följ dem till dörren när de går. Tacka gärna igen för “värdinnepresenten” du fick när de kom. Riktigt artigt är att kommentera denna och säga något personligt i stil med – de ljusen vi fick av er kommer passa perfekt till duken i vardagsrummet. Då avslutar du festen som den perfekta värden/värdinnan!

Uppmärksam
En bra värd eller värdinna lägger fokus på sina gäster. Uppmana gästerna ofta att ta mer och fyll på i glasen löpande. Var uppmärksam hela tiden – kontrollera att alla har fått den mat och dryck de ska ha (inga tomma glas!) och att allt är i sin ordning. Var i synnerhet noga med att ingen är ensam och inte har någon att prata med. Försök då föra ihop den personen med någon annan eller gå dit själv och prata.

ANNONS
ANNONS

Avslappnad
Hur duktigt, trevlig, väl förberedd och organiserad du än är krävs det att du själv har kul och kan slappna av för att gästerna ska känna sig bekväma. En bra bjudning kännetecknas av goda samtal och är du själv avslappnad och bjuder på dig själv är det lättare för gästerna att slänga sig in i intressanta diskussioner.

Kanske är det idé att ta hjälp av någon att assistera dig på festen – med att plocka undan, diska och servera? Din man eller fru, någon nära vän eller arbetskollega vill kanske hjälpa till? Då blir det inte lika stressigt och du har mer tid att umgås med dina gäster och inte bara vara en god värd eller värdinna utan även en glad och avslappnad gäst på festen.

En riktigt bra fest ska ge både värden/värdinnan och gästerna en stund utöver det vanliga!