Reportern Karin Mattisson hade med sig en falsk Bengt Lindström-tavla som hon lät ”Antikrundans” konstexpert, Claes Moser, titta på. Efter bara några sekunder slog Moser fast att tavlan var äkta och värderade den till 40.000 kronor.

ANNONS

”Att vara expert i Antikrundan innebär inte att man som människa är helt felfri i alla situationer utan att omdömet ibland sviker ens intentioner”, säger Claes Moser i en kommentar på ”Antikrundans” hemsida.

Han konstaterar att värderingen blev ”ofullständig, felaktig och felaktigt utformad”.

”Jag borde naturligtvis ha utvecklat resonemanget på ett tydligare sätt och särskilt påpekat problematiken kring just de många falska tavlor som cirkulerar kring namnet Lindström”, säger Moser vidare och tillägger att han hoppas att ingen skugga faller på hans kollegor eller ”Antikrundan” som program.

”Felet är personligt och kopplat till mig som utan inblandning av kollegor står som vållande till skadan. Jag tar självklart detta som ett kvitto på att det lärt mig någonting inför kommande uppdrag”, säger Claes Moser på svt.se.

Antikrundans ansvarige utgivare, Micael Lekberg, är förvånansvärt hård i sin kritik.

ANNONS
ANNONS

”Normalt går inte värderingar till på detta oaktsamma sätt, speciellt med kunskapen om förfalskningsproblematiken runt konstnären”, säger han i artikeln.

HÅLL DIG À JOUR MED VÅRA GRATIS NYHETSBREV. DAGENS PS TJÄNST GER DIG DET BÄSTA FRÅN SVENSKA OCH INTERNATIONELLA MEDIER – ALLT SAMLAT PÅ ETT STÄLLE. KLICKA HÄR!