”Lapplisan” Lotta Salomonsson blev prisad entreprenör.

I Veckans Entreprenör lyfter vi entreprenörer, innovatörer och företagsledare som som ritar om kartan över svenskt näringsliv. I artikelserien får du träffa personerna bakom nya, spännande startups och ta del av deras bästa tips för hur man lyckas.

Vem är du?

”Jag är vd och grundare av Fairdeal Group. Marknadsekonom med bakgrund i säkerhets- och parkeringsbranschen som brinner för affären. Älskar utmaningar och möjligheter.”

”Är stolt finalist som Årets Branschprofil i Security Awards 2017 och har tidigare vunnit i kategorin Årets säkerhetskonsult med motiveringen: ’Med kreativitet, initiativförmåga, kundfokus och mod har Ann-Charlotte Salomonsson skapat innovativa koncept och nya arenor för att få kvalitet och driva på utvecklingen i säkerhetsbranschen’.”

Berätta om företaget.

Fairdeal Group är ett oberoende kompetensföretag inom servicetjänster så som säkerhets-, parkerings-, avfalls- och städ- och fastighetsrelaterade tjänster. Våra tjänster bygger på att vi som arbetar på företaget har sålt och levererat de tjänster vi i dag hjälper våra kunder att hantera. Vårt unika leverantörsperspektiv låter oss förstå alla sidor av en leverans, det skapar i sin tur en långsiktigt hållbar affär för både beställare och leverantör, en ’fair deal’ helt enkelt.”

”Vi har tagit fram appen MyScore som oberoende av bransch kan användas för uppföljning och egenkontroller: MyScore sköter allt, rapportleverans och e-post kommunikation. Några knapptryck på din smartphone eller platta och MyScore levererar all information till dina kunder och medarbetare. Inget efterarbete är nödvändigt.”

Hur fick du idén?

2006 fick vi idén som kommer från att vi arbetade med att sälja och leverera tjänster och produkter inom säkerhetsbranschen. Vi såg behovet av stöd i köpet, det vill säga att hjälpa kunden att köpa rätt. Vi hittade ett gap då det är svårt att köpa säkerhetslösningar. Vi har sedan utvecklat företaget genom att föra vidare idén i fler branscher.”

”2012 såg vi ett nytt behov, vi såg en möjlighet att leverera tjänsten kontroller-stickprovskontroller på av vad som levererats. Allt skedde på papper och penna, i bästa fall fördes resultatet in i ett excel-ark. Vi såg att det här kunde effektiviseras och vi byggde MyScore.”

Vad blir nästa steg?

”I dag satsar vi på tillväxt och får i dagarna nya medarbetare. Vi har satt upp nya mål för vår produkt MyScore som när vi når dem innebär produktutveckling och start av ett nytt bolag – vi ser fler produkter att utveckla och sälja inom området.”

Bästa entreprenörstips?

”Jag vaknar med nya idéer varje dag och har så gjort i hela mitt liv, men det som varit en utmaning är att fokusera – det finns så mycket möjligheter. Det finns en styrka i att driva vidare befintligt och fokusera om man vill nå mål. Uthållighet är viktigt, speciellt för att nå lönsamhet.”

ANNONS
ANNONS

Värsta fallgropen?

”Det finns flera, men att vara överallt kan vara en. Att tro för mycket på sin egen idé utan att pröva den på riktigt kan vara en. Att inte våga en annan.”

Hur löser ni finansieringen?

”Vi startade med ett mindre lån från Almi, men har sedan enbart använt våra egna resurser. Vi kan se externt kapital vid satsning på produktutveckling, men vi har ännu inte värderat frågan ännu.

Var ser du dig själv och företaget om fem år?

”Vi har satt målen till att dubbla vår omsättning med lönsamhetskrav fram till 2020. Nu är det fokus på tillväxt.”

Vem borde bli nästa ”Veckans entreprenör” – och varför?

Mikael Cwyl, som är en av grundarna av Inteleon AB, som levererar tjänsten SMS-parkering. Inteleon satsar på sin företagskultur och vet att för att bli riktigt bra krävs grymma medarbetare som utvecklar både sig själva och företaget. Företaget grundades 2009 och omsätter i dag runt 100 miljoner.”

Namn: Lotta (Ann-Charlott) Salomonsson.
Yrke: grundare och vd Fairdeal Group AB (MyScore).
Ålder: 43 år.
Bor: villa i Huddinge.
Civilstånd: gift och två barn: 8 och 12 år.
Gör helst: umgås med familj och vänner och engagerar mig i fotbollsföreningen.
Gör helst inte: umgås med negativa människor.
Det vet ingen om mig:  har jobbat som ”lapplisa” (trafikvakt) i Stockholms City.

Följ Lotta Salomonsson och Fairdeal på:

Fairdealgroup.se

Facebook

Linkedin

Myscoreapps.se