Ryssland planerar ”massiva cyberattacker” mot Ukrainas energisektor. Även Ukrainas allierade pekas ut som måltavlor. 

ANNONS

Ryssland och Vladimir Putin är pressade – vilket mobiliseringen av 300 000 reservister till kriget i Ukraina är ett talande bevis för.

Cyberattacker mot Ukrainas energisektor

Den ryske presidenten har pratat om kärnvapen, men vad som kanske är mer troligt är cyberattacker som kan sättas in mot bland annat Ukrainas energisektor.

”Ockupanterna förbereder massiva cyberattacker mot Ukrainas och dess allierades kritiska infrastrukturanläggningar”, uppgav Ukrainas försvarsministerium på måndagen.

Något som även John Hultquist på cybersäkerhetsbolaget Mandiant backar upp.

”Ryssland är under enorm press, och cyberattacker är ett sätt att reagera utan att riskera allvarliga militära konsekvenser”.

Enligt John Hultquist har de ryska cyberattackerna hittills varit begränsade till mestadels Ukraina.

Mot Ukrainas allierade

Men det är en bild som nu kan förändras när Ryssland känner sig allt mer trängt. Enligt ett uttalande från Ukrainas försvarsdepartement på måndagen så kan Kreml ”öka intensiteten i ddos-attacker mot kritisk infrastruktur hos Ukrainas närmaste allierade, främst Polen och de baltiska staterna”.

När Ukrainas energisystem attackerades för några år sedan användes BlackEnergy och Industroyer, som är två typer av skadliga koder. Nyligen upptäcktes Industroyer2 som är en efterföljare till koden som användes för sex år sedan.

ANNONS
ANNONS

Även om John Hultquist och Mandiant inte har upptäckt några planerade cyberattacker mot västerländsk infrastruktur och företag så betyder det inte att de inte kommer att ske.

”Dessa aktörer har en lång historia av att hålla sig under radarn.”

Läs även: Uber hackat – ”undersöker cybersäkerhetsincident” [Dagens PS]