Enligt Svenska Kraftnät ökar nu risken för att elförbrukare i vinter för första gången med tvång kan behöva kopplas bort på grund av effektbrist.

ANNONS

Att stoppet av Ringhals 4 förlängs ger konsekvenser på elpriserna och ökar risken för effektbrist, det rapporterar Dagens Industri.

”Stoppet av Ringhals 4 får absolut negativa konsekvenser. Det gäller både genom att elpriserna påverkas och sannolikt kommer bli högre än de annars skulle varit. Och genom att marginalerna i den svenska elförsörjningen minskar”, säger Pontus de Maré, driftchef på Svenska Kraftnät, till Di.

Han säger vidare att elförbrukningen vanligtvis stiger under vintermånaderna och att vi då normalt sett har större behov av vår inhemska elproduktion och menar att när en anläggning med så stor effekt som Ringhals 4 då inte är tillgänglig kommer vi bli mer beroende av att importera el.

”Det som är bekymmersamt är omvärldsläget med strypt gas och minskad elexport från Ryssland som gör att osäkerheten har ökat om hur mycket el vi kommer att kunna importera”, säger Pontus de Maré till Di.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Stoppet för Ringhals förlängs: ”Chockpriser och ransonering” [Dagens PS]