Dagens PS

Putin hotar stoppa leveranser – EU backar inte från pristak

Putin hotar stoppa gasleveranser – EU föreslår pristak
I ett tal i Vladivostok i dag hotar Vladimir Putin att helt stoppa gasleveranserna till EU. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 07 sep. 2022Publicerad: 07 sep. 2022

Timmar efter att den ryske presidenten Vladimir Putin hotar att stoppa leveranserna kommer EU:s förslag om pristak på rysk gas. Nu ökar risken för elransonering i EU i vinter.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vladimir Putin hotar med att strypa den ryska gasen, men trots det föreslår nu EU ett pristak. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skräder inte orden när hon presenterar förslaget.

“Vi står inför en extraordinär situation”, säger hon enligt norska E24. För att Ryssland är en opålitlig leverantör. Men också för att Ryssland aktivt manipulerar våra energimarknader.”

Radikala förslag

Det är radikala åtgärder som EU presenterar för att få ned elkonsumtionen och -priserna i unionen. Kommissionen föreslår att de 27 medlemsstaterna begränsar elbolagens övervinster från andra källor än gas, och att vinsterna ska användas för att stötta konsumenterna, enligt Bloomberg.

Det sker alltså genom ett pristak på el från till exempel förnybara källor, kol och kärnkraft. EU:s plan inkluderar också en avgift för producenter av fossila bränslen och åtgärder för att öka energibolagens likviditet.

Ett obligatoriskt mål för energianvändning finns med, liksom förslag på elransonering under timmar med hög belastning, uppger Reuters.

Putin hotar stoppa gasleveranser – EU föreslår pristak

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skräder inte orden när hon talar med pressen och presenterar kommissionens förslag. Foto: TT

ANNONS

Senaste nytt

Anklagar Putin för energikrig

ANNONS

EU anklagar Putin och Ryssland för att använda energitillgången som vapen som hämnd för de sanktioner man infört efter anfallskriget mot Ukraina. Sveriges statsminister säger att Ryssland “bedriver ett energikrig mot Europa”, något Dagens PS tidigare rapporterat om.

Putin och Ryssland säger att sanktionerna orsakar leveransproblemen, som man skyller på att det inte finns material till reparationer.

Stoppa pengarna till kriget

“Vi kommer att föreslå ett pristak på rysk gas”, säger Ursula von der Leyen enligt Reuters. “Vi måste skära av intäkterna som Putin använder till att finansiera det här vidriga kriget i Ukraina.”

Förslaget på EU:s akuta åtgärdspaket kommer bara timmar efter att Vladimir Putin talar vid ett ekonomiskt forum i Vladivostok. Där varnar han för att Ryssland river leveranskontrakt och att Västländerna blir “frusna som en vargs svans”, ett citat från en rysk folksaga.

Läs även: Expert: Elpris kan gå upp till 10 kronor per kWh 

Läs även: El-smocka på 95 000 kronor hotar villaägare 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS