Om energikrisen gör att det blir elbrist i Sverige i vinter måste vissa elkunder kopplas bort, men det måste göras så att det orsakar så lite skada som möjligt, därför tas prioriteringslistor fram.

ANNONS

Ansvaret för prioritering och planering av verksamheter ligger på länsstyrelser och kommuner. De tar fram listor med både offentliga och privata verksamheter som matchas med hur elledningar sträcker sig och vilka delar av elnätet som, om det behövs, kan stängas av, det rapporterar Dagens Nyheter.

Listorna sammanställs av länsstyrelserna och är sekretessbelagda. Cecilia Selin, beredskapshandläggare på länsstyrelsen i Skåne, berättar att hushållen ligger sist i kön att få ström.

Det betyder att sådant som hissar och automatiska portar i bostadshus kan stanna, trafikljus släckas och att många verksamheter och hushåll kan få klara sig utan el. Cecilia Selin tycker att det är lättare att identifiera de viktigaste samhällsfunktionerna som måste prioriteras och svårare att identifiera de som ska hamna längst ned i prioriteringen, det skriver DN.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: MSB: Bortkopplad el hotar människoliv [Dagens PS]