Dagens PS

Världspriserna på kol rusar – högsta sedan 2008

Kolkraftverk i Tyskland. Ökande energipriser gör att även priset på kol har stigit till rekordnivåer och länder som Kina och Tyskland öppnar kolkraftverk
Kolkraftverk i Tyskland. Ökande energipriser gör att även priset på kol har stigit till rekordnivåer och länder som Kina och Tyskland öppnar kolkraftverk. (Foto: TT)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 07 sep. 2022Publicerad: 07 sep. 2022

Kampen att hitta energikällor, som drivs av de höga energipriserna, har gjort att de globala priserna på kol nu har blivit rekordhöga.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

De ökande priserna på olja och naturgas har den senaste tiden gett kolet, som är det mest förorenande av alla fossila bränslen, något av en renässans och nu stiger även priserna på kol, det rapporterar Business Insider.

I juli sade International Energy Agency att världens förbrukning av kol kommer öka till rekordnivåer under 2022. Samma månad visade forskning från Greenpeace att Kina har påskyndat godkännandet av nya kolkraftverk. I Tyskland återaktiveras stängda kolkraftverk på grund av Rysslands minskade gasleveranser.

Högsta prisnivån på kol sedan 2008

Vid Newcastle-terminalen i Australien stängde priserna på kol som ska levereras nästa månad på måndagen på 457,80 dollar, cirka 4 945,75 kronor, per ton. Det är den högsta prisnivån sedan 2008.

I Europa handlas samtidigt kol på rekordhöga nivåer. I Rotterdam har priset på kol för leverans nästa månad stigit kraftigt de senaste veckorna eftersom Ryssland har minskat sina energileveranser till Europa.

Ökat från 60 till i snitt 305 dollar sen 2019

Kol för leverans till Rotterdam nästa år har också stigit till en rekordhög nivå.

Rotterdams kolterminer för oktober handlades på tisdagen för cirka 390 dollar, drygt 4 213 kronor. Terminer med närmast utgångsdatum har i år i genomsnitt uppgått till 305 dollar, motsvarande 3 295 kronor, jämfört med 62 dollar, knappt 670 kronor, år 2019.

ANNONS

Ole Hansen, chef för råvarustrateg på Saxo Bank, tror att möjligheten att Europa måste öka sin energiimport från Australien kan driva upp priset på kol i landet. Han menar också att leveranserna troligtvis kommer ta slut år 2023.

“I väntan på ett sådant scenario kan det förklara varför det australiensiska kolpriset handlas rekordhögt, tillsammans med terminspriset”, säger han till Business Insider.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Tyskland återupplivar gamla kolkraftverk för att spara på gas

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS