Frossa i tysk ekonomi – första handelsunderskottet på 30 år

Uppdaterad: 05 juli 2022Publicerad: 05 juli 2022
tysk ekonomi
Mörka moln tornar upp sig för tysk ekonomi på grund av brist på gas. (Foto: TT)

Tyskland presenterade under måndagen ett handelsunderskott, där importen översteg exporten i tysk ekonomi för första gången på 30 år – sedan 1991, strax efter att landet återförenades. 

ANNONS
ANNONS

Europas största ekonomi stressas rejält av problem i leveranskedjorna och rekordhöga energipriser. Exporten sjönk i april med 0,5 procent samtidigt som importen steg med 2,7 procent vilket gav ett underskott på drygt en miljard euro.

Ett av fyra jobb exportberoende i tysk ekonomi

Exporten har varit motorn i tysk ekonomi under lång tid, men de kraftiga prisökningarna på energi efter Rysslands invasion av Ukraina har drivit upp priserna på tyska varor rejält. Det skapar stora problem för regeringen i Berlin – ett av fyra tyska jobb är beroende av export, rapporterar New York Times.

”Exportnedgången har börjat. Exportörer har allt mindre möjlighet att föra över kostnadsökningar orsakade av leveranskedjor till internationella kunder”, säger Volker Treier, chef för utrikeshandel på Association of German Chambers of Industry and Commerce till tidningen.

Ryssland har också varit en stor exportmarknad för tysk ekonomi i åratal, men nu har tyska företag dragit ner kraftigt på handeln med landet som sjunkit med över 50 procent.

ANNONS
ANNONS

“Hela industrier kollapsa”

Den tyska ekonomin skakar redan nu – och ekonomer varnar för att det kan bli betydligt värre om Ryssland stänger av gasen till landet helt. Värmen i väldigt många tyska hem drivs direkt av gas, och förutom risken att många kommer att frysa i vinter varnas för kollaps i hela industrier. Efter att ha minskat leveranserna med 60 procent i juni ska ska pipelinen Nordstream nu stängas ned för schemalagd reparation en månad, och tyskarna fruktar att den inte kommer att slås igång igen efter reparationerna.

“På grund av gasflaskhalsarna riskerar hela industrier att kollapsa permanent: aluminium, glas, den kemiska industrin. En sådan kollaps skulle få enorma konsekvenser för hela ekonomin och jobben i Tyskland”, säger Yasmin Fahimi, chefen för Deutscher Gewerkschaftsbund, en paraplyorganisation för åtta tyska stora fackförbund.

Läs även: Expert i Tyskland: ”Kopiera inte tysk energipolitik”

ANNONS
ANNONS
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.

Daniel Jacobs
Daniel Jacobs

Redaktionschef och reporter på Dagens PS.