Rysslands export av råolja via sjöfart dyker under septembers första veckor. När exportavgifterna sjunker drabbar det Putins krigskassa.

ANNONS

Råolja på export från ryska hamnar minskar dramatiskt under septembers första hälft, enligt Bloomberg. Siffrorna visar att det handlar om nästan 900 000 fat per dag. Veckorna före 2 september skeppar Ryssland ut 3,42 miljoner fat per dag. De följande två veckorna, fram till 16 september, är siffran 2,54 miljoner fat per dag.

Minskad export ger mindre krigskassa

Uselt väder i Stilla havet och en oförklarad dip i leveranser från Baltikum slår mot den ryska exporten av råolja, skriver Bloomberg. Export till Kina och Indien väger inte upp för de minskade leveranserna till Europa.

Den ryska exporten av råolja till havs faller under 3 miljoner fat per dag i genomsnitt för första gången på ett knappt halvår.

Kombinationen av fallande volymer och minskad exportavgift kan så hårt mot Rysslands krigskassa. Avgiften för export av råolja minskar med 15 procent i oktober, enligt Bloombergs uppgifter. Det tar inkomsterna per fat till den lägsta nivån sedan februari 2021.

USA vill ha pristak på rysk råolja

USA pressar köpare av rysk olja att gå med på ett pristak. Än finns inga exakta siffror på vad ett sådant tak i så fall blir. Bloomberg skriver att det inte är troligt att köpare som Kina, Indien och Turkiet går med på villkoren, men att ett pristak ger också dem ett bra läge att förhandla ned priset.

Man räknar med att inkomsterna från den ryska exporten av råolja sjunker till det lägsta på tre månader under veckan fram till 16 september.

Totalt lastar 23 tankers 17,8 miljoner fat rysk råolja för export under den veckan, enligt Bloomberg. Det är en minskning på 1,8 miljoner fat, och den lägsta volymen på två månader.

ANNONS
ANNONS

Hamnarna i Östersjön ser ett ännu större tapp, och ligger på den lägsta siffran i år, mindre än en miljon fat per dag.

Läs även: Tyskland beslagtar den ryska oljejätten Rosnefts tillgångar [Dagens PS]

Läs även: Oljepriset sjunker på förnyad ränteoro [Dagens PS]