För att klara vintern satte EU under våren upp målet att EU:s gaslager var tvungna att vara på 80 procent innan den 1 november. Den 27 augusti låg siffran på 79,4 procent enligt data från Gas Infrastructure Europe, skriver Bloomberg.

ANNONS

Under vintern som gick var lagren av gas betydligt lägre än vad som tidigare var normalt, särskilt i Tyskland där leveranser från ryska Gazprom var lägre än utlovat. När Ryssland invaderade Ukraina i februari var bristen på energi till vintern en av de saker som EU fruktade mest, och unionen satte upp mål om att bygga upp sina lager.

EU:s gaslager står för stor del av vinterns energi

De målen är snart avklarade, enligt data från Gas Infrastructure Europe var lagren den 27 augusti på 79,4 procent. Gaslagren står för cirka 25 till 30 procent av bränslet som förbrukas under vintern. Med större reserver är Europa något bättre positionerade för att klara av ytterligare leveransnedskärningar från Gazprom som ska göra underhåll på Nord Stream-ledningen i veckan.

De europeiska naturgaspriserna sjönk på måndagen i den snabbaste takten sedan i mars efter att Tyskland meddelade att landets gaslager fylls snabbare än planerat.

Än är dock faran inte över – Tyskland riskerar fortfarande att få slut på gas även om lagren är fulla om Rysslands leveranser helt stoppas i vinter och andra motåtgärder som flytande LNG-terminaler och omstart av kolkraftverk visar sig vara otillräckliga.

”Inte alls normalt”

CNN rapporterar att terminspriserna för tysk energi nästa år under måndagen var på de högsta nivåerna någonsin och under en period gick över 1000 euro per megawattimme, men föll sedan ned mot 840 euro per megawattimme.

”Det här är inte alls normalt. Det är otroligt volatilt. De här priserna når nivåer nu som vi trodde att vi aldrig skulle få se”, säger Fabian Rønningen, senior analytiker på Rystad Energy till CNN.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sade på måndagen att EU kommer att vidta åtgärder för att ingripa på elmarknaderna, ingripa på kort sikt för att dämpa skyhöga kraftkostnader och så småningom försöka bryta kopplingen mellan gas- och elpriser.

ANNONS
ANNONS

Läs även: EU vill få ned elpriset – elmarknaden reformeras [Dagens PS]

Läs även: Minister i EU varnar för tio kalla vintrar [Dagens PS]