Senaste nytt

annons
annons
Rekordrusch till teknikkurs, bara en på tio antas

Rekordrusch till teknikkurs, bara en på tio antas

Praktikprogrammet Tekniksprånget riktar sig till ingenjörsintresserade ungdomar under 21 år och ser ett rekordstort intresse. 2.300 personer har sökt till programmet, vilket innebär att len dryg tiondel kommer antas till praktiken hos ett teknik- eller ingenjörsbolag. 

Ett krav för att antas till programmet är att man gått ut ett tekniskt eller naturvetenskapligt program på gymnasiet, skriver Ny Teknik. Totalt får 245 av de sökande chansen att praktisera på ett etablerat teknikbolag, eller företag som jobbar med teknikfrågor.

Linnea Werlid, kommunikatör på Tekniksprånget, säger att coronakrisen kan vara en bidragande faktor till det ökade intresset för programmet.

Det kan vara svårt för unga att komma ut på arbetsmarknaden just nu. Och innan man satsar på en femårig utbildning kan det kännas tryggt att få testa ingenjörsyrket på riktigt”, säger hon. 

ANNONS
ANNONS

Antalet deltagande företag har minskat

Trots att antalet sökande är högre än någonsin har antalet företag som deltar i projektet minskat. Årets upplaga involverar runt 200 företag, däribland Ericsson, Volvo Cars och Sveriges Radio.

”Många arbetsgivare kämpar lite just nu i det osäkra läget, och på grund av corona satsar färre på långsiktiga projekt som Tekniksprånget. Vi jobbar såklart för att få fler arbetsgivare att vilja ta emot praktikanter så att vi kan uppfylla fler personers teknikdröm”, säger Linnea Werlid till Ny Teknik,

Programmet Tekniksprånget drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien, IVA.

Läs mer: Tjejers teknikintresse i rampljuset [Dagens PS]