Dagens PS

LRF: Jordbruksmark som asfalteras kan aldrig återställas

LRF känner oro för exploatering av jordbruksmark
I framtiden kommer behovet av livsmedelsproduktion öka men exploateringen av svensk odlingsmark fortsätter i samma takt som tidigare och jordbruksmark som asfalteras eller bebyggs kan aldrig mer återställas. (Foto: LRF) 
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 17 sep. 2021

Svensk jordbruksmark är den mest värdefulla i Europa, men den fortsätter att minska när exploateringen fortsätter och LRF känner oro.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Exploateringen av svensk odlingsmark fortsätter i samma takt som tidigare. I dag har vi 25 procent mindre jordbruksmark än vi hade för 100 år sedan. Exploateringstakten ligger på cirka 600 hektar om året, det motsvarar 4 000 genomsnittliga villatomter.

Det finns cirka 450 000 hektar betesmark och cirka 2,6 miljoner hektar åker i Sverige, den brukade åkermarken ligger på samma nivå som 1870, när Sveriges befolkning var drygt 4 miljoner.

Kan påverka livsmedelsförsörjningen

Enligt Palle Borgström, ordförande i Lantbrukarnas riskförbund, LRF, kan jordbruksmark som asfalteras eller bebyggs aldrig mer återställas.

“Fler måste få upp ögonen för frågan och prioritera en bättre beredskap för kriser som riskerar att påverka livsmedelsförsörjningen. Odlingsmark är vår grund för att vara redo när nästa kris kommer eller vid en framtida kraftigt ökad efterfrågan på livsmedel”, säger Palle Borgström i ett pressmeddelande.

Den bördigaste marken

Exploateringen av jordbruksmark fortsätter i samma takt men har inte ökat i någon särskilt trots att mycket fler bostäder byggts under de senaste fem åren. Sveriges jordbruksmark skapades under istiden och är ganska ung jämfört med andra områden på jorden.

I framtiden kommer behovet av livsmedelsproduktion öka, men eftersom åkermark som har exploaterats för bostäder, industrier eller vägar aldrig mer kan återskapas måste det som skulle ha odlats där odlas på annan plats. Det är dessutom ofta den bättre och bördiga marken som exploateras eftersom det är i sådana områden som människor historiskt har valt att bosätta sig och bygga upp samhället.

ANNONS

Oroad för framtidens bönder

“Jordbruksverket föreslår att länsstyrelserna ska kunna överpröva kommunala planer som inte anses följa miljöbalkens bestämmelser till skydd för jordbruksmarken. Det hjälper inte, det är viktigare att få till lokal dialog och planering istället för att hota kommunerna”, säger Elisabeth Hidén, i pressmeddelandet.

Hon är ordförande för LRF Ungdomen och känner stark oro för framtidens unga bönder och övergången till en hållbar utveckling.

Läs mer: Skog motsvarande Frankrikes yta har kommit tillbaka

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS