Du kan undvika skattesmällen på tjänstebilar som nyligen genomfördes. Många tusenlappar kan sparas genom att köpa en begagnad bil istället för en ny.

ANNONS

Förmånsvärdet på de flesta tjänstebilar höjdes 1 juli som Dagens PS skrivit om.

Det innebär mer skatt för föraren – som kan få betala 800 kronor mer i månaden, och för företaget som bekostar bilen innebär det en höjning på runt 500 kronor i månaden genom sociala avgifter.

Undvik reglerna

Men det går att komma undan de nya reglerna genom att köpa en begagnad bil – eftersom förmånsvärdet där är beräknat utifrån de tidigare reglerna.

”Den som har mest att tjäna på det här är tjänstebilsföraren, som kan spara väldigt mycket”, säger Jonny Lindén, vd för bilköpartjänsten Blipp, till Di.

Blipp har listat de mest sålda förmånsbilarna i Sverige och sammanställt hur mycket det går att spara genom att köpa en begagnad bil.

ANNONS
ANNONS

Om du köper en begagnad Volvo V60 Recharge, Sveriges vanligaste förmånsbil, kan du spara 775 kronor i lägre skatt varje månad, vilket är 9 300 kronor på ett år.

De flesta bilavtal gäller i tre år och då sparar föraren hela 27 900 kronor.

Många fördelar

Men det finns även andra fördelar med att nobba nytt och köpa begagnat.

”En stor fördel med att köpa begagnat är också att en stor del av värdeminskningen är tagen. En bil som bara är några år gammal och gått 1 500 mil kan vara 100 000 kronor billigare än en ny”, klargör Jonny Lindén.

De nya reglerna innebär alltså en stor möjlighet för andrahandsmarknaden och för bolag som Blipp.

ANNONS
ANNONS

”Vi kommer att gynnas kraftigt av de här förändringarna som gör det betydligt dyrare att äga en ny bil”, säger Jonny Lindén.

Andra bilmodeller där du sparar runt 700 kronor i månaden på att köpa begagnade inkluderar elbilen Volkswagen ID.4, laddhybriden Volkswagen Tiguan och laddhybriden BMW 330e.

Läs mer: Rekordpriser för begagnade bilar – rallyt fortsätter