Enligt en ny svensk studie bidrar män, i synnerhet singelmän, till mer klimatutsläpp än kvinnor. Studien kom dessutom fram till vad singlar måste göra för att minska sina utsläpp.

ANNONS

Syftet med studien var att undersöka hur klimatutsläppen kan minskas genom att förändra olika konsumtionsmönster.

Spenderar pengar på olika saker

Studien, som undersökte svenska singlars hushåll, visade att singelmän bidrar med 16 procent mer växthusgaser än singelkvinnor med samma budget. Detta för att män och kvinnor helt enkelt spenderar pengar på olika saker.

“Män lägger mer pengar än kvinnor på saker som orsakar stora växthusgasutsläpp, till exempel drivmedel till bilar”, säger Annika Carlsson-Kanyama, docent på Kungliga Tekniska Högskolan, som utfört studien tillsammans med forskarkollegor på Chalmers i Göteborg. 

Carlsson-Kanyama, som dessutom är seniorkonsult på företaget Ecoloop, trycker på att kunskap om obalansen mellan män och kvinnors konsumtionsmönster kan vara viktigt för det fortsatta klimatarbetet.

Så kan singlar minska utsläppen

Vad studien också kom fram till var att singlar i Sverige kan minska sina utsläpp med hela 40 procent genom att framförallt dra ner sina utgifter för mat, inredning och semester. 

I september förra året presenterades Naturvårdsverkets uppdrag från regeringen att komma med förslag på hur Sverige kan inkludera olika aspekter inom jämställdhet vid genomförandet av Parisavtalet.

ANNONS
ANNONS

Lyssna på hela rapporten på Sveriges Radio.

Läs mer: Allt fler elbilar – och oljekonsumtionen går upp