Northvolt ska flyga med förvärv – det svenska batteribolaget köper upp amerikanska Cuberg, som är inriktat på utvecklingen av eldrivna flygplan.

Northvolt har gjort sitt första förvärv sedan starten 2016. De etablerar kontor i Silicon Valley, USA, genom att köpa upp det amerikanska bolaget Cuberg, meddelar man genom ett pressmeddelande.

Cuberg arbetar precis som Northvolt med att utveckla battericeller baserat på litiumjoner. Bolaget har riktat in sig på utvecklingen av eldrivna flygplan.

Boeing har investerat

Företaget började som ett projekt på Stanford University i Palo Alto, Kalifornien, men blev ett eget bolag 2015. Flygplansjätten Boeing har investerat i Cuberg, vilket också Kaliforniens och USA:s federala energimyndigheter gjort.

“Teamet bakom Cuberg har visat på en exceptionell förmåga att utveckla teknik i världsklass, med bevisade resultat och en förstklassig kundbas genom en smal och effektiv organisation”, säger Peter Carlsson, vd och medgrundare för Northvolt i pressmeddelandet.

Northvolt skriver att bolaget ska etablera ett centrum för avancerad teknologi i Silicon Valley, förvärvet av Cuberg är det första steget i den processen.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Northvolt anlägger batterifabrik i Skellefteå – Dagens PS