Elnätsbolagen ska satsa 500 miljarder kronor för att klara av målet av fossilfri svensk el fram till 2040. Men det är kunden som bestämmer och är därför avgörande i skiftet, berättar Johan Lindehag, vd Ellevio, i en intervju av Jesper Börjesson. 

ANNONS

Ellevio gav nyligen ut sin första gröna obligation. Obligationen går direkt till att finansiera deras smarta mätarprogram, där de digitaliserar mätare i hushåll för att kunden ska få mer kontroll över och bättre förstå sin elförbrukning. Bland annat kan man se vilken tid på dygnet ens el är grön, och därmed anpassa sin elförbrukning efter det.

Intresset var så stort, både i Sverige och globalt, att det övertecknades flera gånger om och Ellevio har nu siktet på nya gröna obligationer att presentera.

Älvsjö och Södermalm i Stockholm är först ut att få åtkomst till den nya tekniken. Fullständig utrullning förväntar de ta några år, men tack vare det digitala kommer tekniken också utvecklas under tiden.

Industrierna är en utmaning

Medvetenheten bland företagare har ökat markant på senaste om att omvandla till miljövänligare energi, vilket märks av på speciellt tillverkarnas krav.

”När vi pratar om att klara de klimatmålen som är uppsatta så är den stora frågan elektrifieringen av transportsektorn, som också oftast talas om medialt. Men det talas inte lika mycket om den nästan ännu större frågan; att elektrifiera vår svenska industri”, säger Johan Lindehag.

Utmaningen att se till att alla industrier får den effekt de behöver är avgörande för att undvika att de behöver flytta till en annan del av landet, eller utomlands.

ANNONS
ANNONS

Se hela intervjun här:

Läs mer: Energichefen: Vi lägger miljarder på elutjämning